Asi pred rokom a pol prišla jedna klienta na koučing rozčarovaná. “Pýtajú sa ma prečo som sa začala opičiť po Amíkoch?”

Súčasťou jej úlohy bolo získať spätnú väzbu na to, v čom ju jej rodinný príslušník vníma ako výnimočnú a čo si na nej váži. Pri odpovediach sa dostali k otázke, prečo vlastne začala s koučingom a prečo sa “opičí po Amíkoch”?

Často sa na túto tému so známymi a klientmi bavíme a tak vám dnes v jednoduchosti priblížim nielen slovíčko koučing, ale aj jeho pôvod a podstatu. Koučing síce prerástol do uznávanej profesie len v posledných desaťročiach, nie je to však vôbec nová disciplína ako taká. Jeho minulosť je veľmi bohatá a pestrá.

Kariérny koučing sa stáva populárnym . Keď pochopíte podstatu koučingu, oveľa ľahšie si dokážete predstaviť ako vám koučing môže pomôcť pri rozvoji svojej kariéry.

Pôvod koučingu

Koučing nie je vôbec moderný, či nový koncept 21. storočia. Pojem koučing sa začal používať zhruba v rokoch 1880 a bol väčšinou spájaný so športom. Úlohou koučingu bolo pomôcť športovcom dosahovať vytýčené ciele, či prekonať určitú prekážku.

Športovci práve vďaka koučingu dosahovali neuveriteľné výsledky, lámali svetové rekordy. Tento koncept sa postupne zapáčil aj manažérom, či majiteľom firiem, ktorý ho v 20. storočí postupne začali využívať na rozvoj svojich firiem a potenciálu svojich zamestnancov.

Career coaching, Photo credit: Eva May Style

Podstata koučingu, resp ako ľuďom pomáha

V súčasnej literatúre existuje niekoľko definícii slovíčka KOUČING avšak základnou podstatou koučingu je pomôcť osobe dosiahnúť svoje ciele cez lepšie sebapoznanie, zvládnutie svojej výzvy, či odomknúť svoj potenciál „z vnútra“ prostredníctvom kladených otázok.

Možno sa pýtate, čo teda môžete od koučingu očakávať a na akých princípoch je založený? Skúsim vám to vysvetliť v týchto jednoduchých bodoch:

  • Koučovanie je cesta sebaspoznávania, rozvoja a akceptovania zodpovednosti za vlastné rozhodnutia, činy a výsledky.
  • Koučovanie je založené na dôvere medzi koučom a koučovaným
  • Koučing sa zameriava na budúce možnosti a príležitosti
  • Koučing nie je škola. Netreba sa učiť,memorovať či šlabikárovať. Učenie prichádza prirodzene pri sebaspoznávaní a sebarozvoji.
  • Koučovaná osoba rastie v procese koučovania posunom zo zóny komfortu do zóny objavovania-nekomfortu. Tento proces môže byť sprevádzaný dočasným nekomfortom, napríklad obavami, strachom zo zlyhania, ktoré sa počas koučovania riešia. Emócie sú často sprievodným zrkadlom nášho nastavenia a myslenia.
  • Čím je klient ku sebe počas koučingu úprimnejší a otvorene pomenuje svoje prekážky, tým lepšie dokáže nastaviť svoje nasledujúce kroky k dosiahnutiu jeho výsledov.
  • Neexistujú správne ani nesprávne odpovede, či riešenia. Dané rozhodnutia, ktoré koučovaná osoba príjme a kroky, ktoré podnikne sú výsledkom ich vnímania reality v danom momente.
  • Počas koučovania koučovaný nachádza odpovede, ktoré mu pomôžu posunúť sa k požadovanému cieľu bližšie, rovnako ako aj tie, ktoré ho od daného cieľa môžu vzdialiť. Akékoľvek odchylky od stanoveného cieľa sa postupne riešia počas koučingu.
  • Pri koučovaní so zameraním na silné stránky pomáha kouč pri vytváraní takzvaného „flow“, čo znamená „ísť po prúde“. Podľa výskumov spoločnosti Gallup, sa koučovaný dokáže posúvať v zóne učenia sa, či nekomfortu, vďaka zameraniu sa na svoje talenty a silné stránky ľahšie a efektívnejšie ako keby budoval na rozvoji slabých stránok.

V čom sa líši koučing od mentoringu?

V koučingu sa vychádza z predpokladu, že koučovaná osoba je najlepším expertom pre seba samého. Najlepšie pozná odpovede, respektívne vie nájsť potrebné  odpovede prostredníctvom špecificky zameraných otvorených otázok. Koučovaná osoba rovnako dokáže vnímať svoje prekážky, obavy, či myšlienky, ktoré ho (ju) pri dosahovaní svojho cieľa brzdia, ale v niektorých prípadoch ich sama nevidí, respektíve si neuvedomuje, že takéto správanie, či myslienie môžu stáť v ceste za úspešným dosiahnutím cieľa. Typickým príkladom sú  často používané slovné spojenia, ako napríklad nemám čas, nemám peniaze alebo odpoveď „neviem“. Pri koučingu sa zisťuje, aké myšlienky a bariéry sa skutočne skrývajú sa týmito vetami a postupne sa riešia, aby človeka nebrzdili pri dosahovaní cieľov.

Autor a bývalý britský pretekár John Whitmore opisuje v jednej zo svojich  kníh pôvod mentoringu. Píše o pôvode z gréckej mytológie, kde Odysseus pred tým ako sa vydal do Tróje prenechal svoj dom a vzdelanie svojho syna Telemachusa jeho priateľovi, ktorý sa volal Mentor. Požiadal ho „Povedz mu všetko, čo vieš.“

V literatúre existuje niekoľko definícii slovíčka mentoring, ale z uvedenej vety je ľahké vydedukovať, že mentoring je o odovzdávaní informácií a učení založenom na nadobudnutých skúsenostiach. Mentor odovzdáva svoje skúsenosti a vedomosti.

V realite sa koučing a mentoring navzájom dopĺňajú. Mentoring jednoducho poskytuje možné riešenia, sú to však riešenia založené na skúsenosti niekoho iného. Táto osoba môže mať iné talenty, ako má koučovaný. Preto si človek potrebuje vybrať, či je pre neho vhodnejšie pracovať s mentorom, ktorý mu odovzdá jeho “know how” alebo s koučom, ktorý mu pomôže odomknúť a spoznať svoj “know how”.

Gallup a koučing talentov

Podľa spoločnosti Gallup je každý jedinec výnimočný, vďaka svojim unikátnym talentom. Z tohto pohľadu môžu byť skúsenosti mentora obmedzujúce.

Pri rozvoji kariéry, talentov a silných stránok, či znižovaní stresu a pracovného zaťaženia sa využívajú obe metódy, koučing však pomáha koučovanému nachádzať svoje odpovede a rozvíjať svoj potenciál prirodzene vlastným tempom, v súlade so svojim cítením, vnímaním, myslením a víziou.

Nie nadarmo sa hovorí, že zdolávanie prekážok a napĺňanie našich vízii nám zvyšuje:

  • sebavedomie
  • potenciál
  • šťastie a spokojnosť

Za odomknutím a nadobutnutím týchto oblastí, stojí aj koučing. Toto sú často príčiny, prečo ľudia chcú koučing a pracovať s profesionálnym koučom. Nejde ani tak o napĺňanie našich cieľov a odškrtávanie splnených úloh z nášho listu, ide o zažívanie pocitu lepšieho sebavedomia, šťastia, spokojnosti, či radosti.

Dúfam, že vám článok aspoň stručne objasnil, čo to vlastne ten koučing je … čo vám môže priniesť. Nechám na vás, aby ste zvážili, či práve táto forma objavovania vlastného potenciálu môže byť pre vás práve tá najlepšia.

Máš už dosť čítania kníh a návštev seminárov bez reálnej zmeny vo svojej kariére, či živote?

Túžite po zmene v kariére? Potrebujete inšpiráciu?

Pozývam vás sledovať články a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.
Stačí sa zaregistrovať nižšie. Vaše údaje (meno a emailová adresa) sú v bezpečí. Neposielame žiadny spam. Údaje nikomu nepredávame. Dostanete iba newsletter s linkami k článkom, tipmi a informáciami o podujatiach S talentami k vysnívanej práci.

CHCEM DOSTÁVAŤ NOVINKY A ZAREGISTROVAŤ SA

S pozdravom,

Adri Ana

Profesionálna a certifikovaná koučka, zakladateľka Od nuly k vysnívanej práce

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing | Rozvoj talentov a silných stránok | Vysnívaná práca

Save