Človek, ktorý vie, v čom tkvie jeho jedinečnosť, dokáže byť obrovským darom pre tento svet.

 hovorí lektorka, terapeutka, zakladateľka a srdce spoločnosti Šťastná žena a Terapeut Duše, Stanka Sobolová

shadow-ornament

Žije v malej kysuckej dedinke s krásnym názvom Radôstka a raduje sa zo života. Je mama dvoch krásnych synov, žena jedného muža a sprievodkyňa všetkých žien, ktoré túžia rozkvitnúť. V programe Tajomstvo ženskej prosperity pomáha ženám odokryť tajomstvo ich bohatstva a na blogu zas inšpiruje ako si vytvoriť harmonické manželstvo.

Čo bola Vaša vysnívaná práca v detstve? Mali ste v tom jasno už v mladosti?

Najskôr som túžila byť lekárkou (moja mama je zdravotná sestrička a pre všetko, čo súviselo s medicínou som mala, a vlastne ešte stále mám, veľkú vášeň). Mala som macíka, ktorého som stále vyšetrovala a pichala mu injekcie, takže sa, chudák, po večeroch musel sušiť na radiátore. Asi od 11-tich rokov, ako som sa začala učiť angličtinu, som chcela byť učiteľkou. To mi potom zostalo a štúdiu angličtiny, slovenčiny, pedagogiky a psychológie som sa venovala aj na univerzite.

Čo milujete robiť? Kedy a ako ste v sebe rozpoznali svoj talent a vášeň?

Milujem robiť všetko, čo mi v danom okamihu dáva zmysel a na čo mám tú správnu energiu. Sú to rovnako veci súvisiace s mojou prácou, ako aj úplne obyčajné domáce činnosti ako miesenie kváskového chlebíka pre moju rodinu. Predovšetkým milujem robiť čokoľvek s ľuďmi a pre ľudí. Túto svoju vášeň som v sebe pociťovala vždy a vždy som ju aj nasledovala a realizovala sa v nej. Som ten typ človeka, ktorý počúva svoje vnútorné vedenie a riadi sa ním. Určite aj vďaka tomu mám v živote vysokú úroveň spokojnosti a šťastia.

Čo vás priviedlo k štúdiu a práci v školstve?

Túžila som byť učiteľkou, a tak som si celkom prirodzene vybrala predmety, ktoré ma najviac zaujímali a v ktorých som bola dobrá. Hoci dnes už v školstve nepracujem, ešte stále sa za učiteľkou považujem. Kus mojej učiteľskej duše sa realizuje v lektorovaní a mentoringu, ktoré teraz robím.

 

Foto: Stanka Sobolová s manželom (pokračovanie 1. časti článku o harmonickom manželstve)

Čo bolo na začiatku vašej kariérnej cesty to najťažšie, čo ste musela prekonať?

Nájsť si tú správnu polohu pre sebaprezentáciu a pochopiť, že nemusím vyhovovať všetkým. Veľký posun v mojej kariére nastal aj vtedy, keď som sa začala spájať s podobne naladenými ľuďmi a začali sme spolu vytvárať synergie. To bolo a stále je jedným z najväčších požehnaní môjho života.

Foto zo semináru: Stanka Sobolová, stastna-zena.sk

Čomu sa venujete v dnešnej dobe a čo vás na vašej súčasnej práci najviac napĺňa?

Som zakladateľka spoločnosti Šťastná žena a certifikovaný Terapeut Duše a túto oblasť si užívam teraz najviac. V podstate sa rozprestiera do všetkých ďalších oblastí v mojom pracovnom i osobnom živote. Odvtedy, ako robím terapie, vnímam celkom inak seba, svoje okolie, klientov, všetko ide viac do hĺbky a liečivý aspekt vkladám do všetkého, čo robím. Ďalej organizujem moje vlastné semináre na Kysuciach – Víkendy šťastných žien, prednášam na rôznych seminároch pre verejnosť a pre firmy, blogujem, píšem, tvorím online programy... Je toho naozaj dosť. 🙂

Aké máte vízie, či plány do budúcnosti? Plánujete vôbec?

Áno, plánujem, hoci moje plánovanie možno nemá také jasné a prísne kontúry ako mužské plánovanie. Pravidelne zhodnocujem zmysluplnosť toho, čo robím a korigujem to podľa toho, ako to cítim. Pre mňa je veľmi dôležité, aby ma moja práca napĺňala a aby bola dodržaná rovnováha prijímania a dávania na oboch stranách. Takto vlastne vnášam do mojej práce aj ten mäkký a ženský aspekt, v ktorom si slobodne plyniem.

A moje plány do budúcnosti – pred pár mesiacmi som priviedla na svet ďalší z projektov, na ktorom spolupracujem s vynikajúcimi ľuďmi Paťkou a Michalom z I Can Academy. Je to jedinečný diár „Srdce ženy“,  vďaka ktorému sa ženy naučia, ako môžu samy so sebou denne pracovať na harmonizácii najdôležitejších oblastí vo svojom živote. Je to vlastne taký sebakoučovací sprievodca pre ženy, ktoré túžia načrieť do svojej vlastnej múdrosti a vedenia. Som na toto naše spoločné dielko nesmierne hrdá, dostávame naň nadšené ohlasy a ten vizionár vo mne už teraz vie, že to bude veľká vec, ktorá pomôže harmonizovať životy tisícok žien na Slovensku i v Čechách. Máme v pláne pokračovať ďalej a pre budúci rok pripravujeme ešte väčšie veci.

Podpora žien mi dáva totiž absolútny zmysel. Lebo šťastná žena = šťastná rodina.

Foto: www.vesele-veci.sk

 

Na trhu vzdelávania sa akoby roztrhlo vrece s prístupom “buduj svoj úspech na základe svojich talentov a silných stránok”. Aký je váš úprimný názor k tejto téme?

Úprimne si myslím, že to je skvelá vec. Sebaspoznávanie a spoznávanie svojich silných stránok obzvlášť považujem za jednu z tých oblastí osobnostného a spirituálneho rozvoja, ktoré vás dokážu posunúť veľmi výrazne. A veľmi výrazne sa podpíšu na miere vášho životného šťastia, spokojnosti a zmysluplnej sebarealizácie. Človek, ktorý vie, v čom tkvie jeho jedinečnosť, dokáže byť obrovským darom pre tento svet. Dokáže si totiž stanoviť svoje hodnoty, priority a oveľa lepšie vie narábať aj so svojou energiou. Vkladá ju potom do vzťahov a projektov, ktoré prospievajú spoločnosti, ale spätne vyživujú i jeho samého.

Čo by ste odkázali všetkým tým, ktorí momentálne nie sú spokojní vo svojej práci?

V takejto situácii sú pred vami dve cesty – buď sa tú prácu naučíte milovať a zmeníte to, čo sa vám na nej nepáči (popracujete na zlepšení vzťahov, na systéme, akým pracujete, možno môžete požiadať o preloženie na inú funkciu, ktorá by bola pre vás vhodnejšia...) alebo túto prácu po zrelej úvahe opustíte.

Žien s takýmito problémami sú tisícky. Pomáhame im aj v našom online programe. Odhaľujú v ňom, kto sú, čo sú ich dary i slabiny, ako vytiahnuť zo seba svoj vnútorný diamant a ukázať ho svetu a v neposlednom rade sa im dostane podpory skupiny „spolužiačok“ a nás, mentoriek. Začne sa im ukazovať cesta, ako robiť to, čo milujú a živiť sa tým. A zrazu sa rozsvietia:)

Aký tip by ste dala ľuďom, ktorí práve rozmýšľajú nad zmenou svojho povolania a kariéry, prípade začatí podnikania?

Asi najkratšou a najbezbolestnejšou cestou je poriadne sa na to pripraviť a zvážiť pre a proti. V tomto štádiu vám vie skvele poradiť dobrý biznis kouč alebo mentor či spájanie sa s ľuďmi, ktorí už nejakú dobu podnikajú a vedia vám odovzdať skúsenosti. Výborné je napríklad zapojiť sa do nejakej mastermind skupiny, kde rastiete spolu a podporujete sa.

Rozhodne by som odporúčala spojiť sa aj s dobrým účtovníkom a poradiť sa s ním ohľadne právnej formy podnikania a ušiť si biznis plán, od ktorého sa odpichnete. No a samozrejme nesmieme zabúdať na rodinu, kde je veľmi dôležitá komunikácia a príprava najmä na prvé mesiace podnikania, ktoré budú vyžadovať vaše výraznejšie zapojenie. Vyladené rodinné prostredie sa totiž podieľa na úspechu každého podnikania oveľa viac, než si uvedomujeme.

***

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa úspechov pri všetkých ďalších aktivitách. Ak sa chcete so Stankou  spojiť alebo sledovať jej aktivity, nájdete ju na webe či na Facebooku. Diár Srdce ženy nájdete v ponuke na webovej stránke www.vesele-veci.sk

Pozývam vás sledovať články a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.

Stačí sa zaregistrovať nižšie. Vaše údaje (meno a emailová adresa) sú v bezpečí. Neposielame žiadny spam. Údaje nikomu nepredávame. Dostanete iba newsletter s linkami k článkom, tipmi a informáciami o podujatiach S talentami k vysnívanej práci.

CHCEM DOSTÁVAŤ NOVINKY A ZAREGISTROVAŤ SA

 Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka v oblasti rozvoja kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing |  Rozvoj talentov a silných stránok | Práca snov