Dovolenka Foto kredit: Unsplash Yoori Koo

Dovolenka je pre mnohých z vás čarovné slovo. Napĺňa vás radosťou, nádejou, rozčarovaním, túžbou objavovať svet, zažiť lásku a nezabudnuteľné chvíle. Ale …

Ako to vyzerá v posledné dni vašej dovolenky?

Tešíte sa na príchod domov a návrat do práce? Alebo vás začínajú chytať obavy, nechuť či stres z návratu do práce, ktorú až tak nemusíte … Možno to poznáte aj vy.

 

ÚNAVA, STRES, TÚŽBA PO SLADKOM NIČ NEROBENÍ

Život a jeho krásy vám unikajú, a jediné čo poznáte je kolotoč = práca, práca, spánok, práca, práca, sťažovanie … Pracovné povinnosti, domáce povinnosti … a skoro žiadny priestor na oddych.

Ak ste vo svojej práci vyhorení, cítite sa vyčerpane. Čakáte na dni, kedy môžete oddychovať.

Aj keď príde príležitosť robiť niečo, čo by vás nadchlo, túžite po spánku, pasívnom oddychu a sladkom nič nerobení.

 

NUDA, APATIA, TÚŽBA PO DOBRODRUŽSTVE A ADRENALÍNE

Ak ste vo svojej práci príliš znudení, apatickí a nevidíte v nej žiadny zmysel, či nadšenie, pravdepodobne túžite po dobrodružstve, po akcii, objavovaní nových vecí a zážitkov.

Hľadáte únik z nudnej reality a aspoň na chvíľu si chcete dopriať zážitky, ktoré vás naplnia elánom, chuťou a radosťou zo života.

Hneď po príchode do práce hľadáte opäť  ďalšiu príležitosť, ako z tejto nudy uniknúť …

 

Foto kredit: Pixabay

Posledné pokazené hodiny, či dni vašej dovolenky …

V realite to môže vyzerať asi takto …

Posledné dni, či hodiny pred návrátom z dovolenky si pomyslíte na krutú realitu, ktorá vás čaká. Opäť to isté – všetko čo už poznáte – stres, nuda, apatia,  otrava, nespokojnosť …

Krásne zážitky z dovolenky nahradí nechuť, obavy, odpor a niekedy aj hnev … Odrazu sa zmení vaša osobná energia, možno príde vnútorná nespokojnosť, pocit bezmocnosti s danou situáciou urobiť niečo pozitívne … možno prídu nečakané hádky s partnerom, okrikovanie detí, stiahnutie sa do seba, či trápenie o neperspektívnej budúcnosti.

Musí to však byť takto aj tento rok?

 

7 tipov, ako si nepokaziť dovolenku

Čo môžete stratiť, ak vyskúšate aspoň pár z nasledujúcich tipov? Čo keď práve vaša ďalšia dovolenka môže byť príležitosťou k pozitívnej zmene?

 

 

  1. TIP – Ak sa obávate návratu do práce, ešte pred odchodom na dovolenku si zodpovedajte na otázku: Čo konkrétne sa mi na mojej práci nepáči a ako to môžem hneď v prvý deň môjho príchodu po dovolenke začať meniť? Skúste nájsť aspoň 3 možné riešenia. Svoju odpoveď si zapíšete a v prvý deň po návrate začnite postupne aplikovať vytúžené zmeny krok po kroku.

 

  1. TIP – Ak sa cítite „zaseknutí na jednom mieste“ alebo stagnujete, počas dovolenky si založte denník vaších kariérnych cieľov a ašpirácii. Každý deň si nájdite chvíľočku pre seba (stačí 5 minút) a zamyslíte sa nad tým, čo chcete reálne vo svojej práci či kariére zmeniť alebo dosiahnúť. V posledné dni si vytvorte akčný plán, napríklad 5 či 10 reálnych krokov, ktoré vám pomôžu dané ciele dosiahnuť.

Foto kredit: Pixabay

  1. TIP – Ak sa cítite so svojimi pracovnými problémami osamelí, využite voľno a skontaktujte sa so známymi a priateľmi, s ktorými radi trávite čas a inšpirujú vás. Ak v nich máte dostatočnú dôveru, porozprávajte sa na tému vašej nespokojnosti v kariére a opýtajte sa ich aspoň na 3 tipy, či možnosti ako by danú situáciu riešili oni. V ich riešeniach dokážete nájsť inšpiráciu.

 

  1. TIP – Ak vám chýba inšpirácia, inšpirujte sa skutočnými príbehmi ľudí, ktorí svoju nešťastnú situáciu v kariére dokázali zmeniť. V kníhkupectve nájdete niekoľko bestsellerov, biografii a na internete opäť niekoľko inšpirujúcich rozhovorov. Z príbehov si môžete vybrať princípy, alebo kroky k pozitívnej zmene, ktoré dokážete uplatniť vo svojej kariére. Hneď v prvý deň návratu do práce ich začnite aplikovať. Inšpirujúce skutočné príbehy nájdete aj na našom blogu (link)

 

  1. TIP – Keď vás v posledné dni či hodiny vašej dovolenky prepadne nechuť, frustrácia, obava, strach či hnev, zapíšte si svoje svoje pocity do diára alebo na papier. Svoje vnímania si spätne prečítajte a podčiarknite si to, čo dokážete zmeniť zelenou farbou a to čo nedokážete zmeniť žltou farbou. Je zbytočné trápiť sa nad vecami, ktoré nedokážete zmeniť. Máte však príležitosť zmeniť to, čo zmeniť dokážete. Vypracujte si akčný plán – kroky , ktoré vám pomôžu vašu situáciu pozitívne zmeniť.

Foto kredit: Pixabay

  1. TIP – Ako náhle pocitíte nervozitu, hnev či frustráciu, ktoré vyústia do zvýšeného hlasu, vyvolávania konfliktov či okrikovania detí, zastavte sa. Vaši blízky predsa za situáciu vo vašej práci nemôžu. Z hlboka sa nadýchnite, narátajte do 10, ukludnite sa a urobte si čas pre seba a sebareflexiu. Môžete vyskúšať tip č. 3, 4 alebo 5. Objímte svoje deti, svojho partnera-partnerku. Vychutnávajte si svoju blízkosť a vzájomnu oporu. Ak treba, požiadajte si o podporu.

 

  1. TIP – Ak vo svojej práci potláčate svoje emócie, napríklad kvôli neustálemu kontaktu s klientmi a zákazníkmi, kolegami alebo biznis partnermi, vytvorte si priestor, aby ste svoje emócie mohli precítiť a pomenovať. Počas dovolenky si vyčleňte pravidelný čas k spoznávaniu svojich emócii a psychohygiény. Ak neviete, čo psychohygiéna je, prečítajte si článok.

 

Toto je len niekoľko tipov, ako si nepokaziť posledné dni dovolenky príchodom do práce, ktorá vás nenapĺňa. Pamätajte, že táto situácia nemusí trvať večne. Keď chcete a ste ochotní aj niečo preto urobiť, svoju prácu a kariéru dokážete zmeniť k lepšiemu.

Ako vyzerala vaša dovolenka toto leto? Vyskúšajte niektoré z týchto tipov. Podeľte sa o vaše zážitky a objavy v komentári …

 

Túžite po zmene v kariére? Potrebujete nakopnúť?

Pozývam vás sledovať články a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.

Stačí sa zaregistrovať nižšie. Vaše údaje (meno a emailová adresa) sú v bezpečí. Neposielame žiadny spam. Údaje nikomu nepredávame. Dostanete iba newsletter s linkami k článkom, tipmi a informáciami o podujatiach S talentami k vysnívanej práci.

CHCEM DOSTÁVAŤ NOVINKY A ZAREGISTROVAŤ SA

 Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka v oblasti rozvoja kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing |  Rozvoj talentov a silných stránok | Práca snov