Ivana Molnárová vo voľnom čase

Ak si žena, či mamička inšpiruj sa ako úspešne zvládnuť exekutívny manažement … o dnešné tipy sa podelí úspešná výkonna riaditeľka najznámejšieho pracovného portálu pre hľadanie práce – Ivana Molnárová.

Portál www.profesia.sk mi pomohol pred osemnástimi rokmi nájsť moju prvú brigádu, keď som sa presťahovala do Bratislavy. Spomienky, ale aj úspech tohto pracovného portálu ma inšpirovali osloviť ženu a mamičku, ktorá je pre mnohé ženy inšpiráciou a dôkazom, že rodičovstvo a pracovný úspech sa nevylučujú. Oslovila som Ivana Molnárová.

shadow-ornament

Ivaná Molnárová je mamičkou dvoch synov, „Mat-Fyz“ absolventkou a CEO Profesia.sk. Ako dieťa sa túžila stať austronatkou. V našom rozhovore otvorene zdieľa o strachoch, ktoré musela prekonať na ceste hore. Ak ste žena, ktorá cíti v hĺbke svojej duše, že má potenciál vo vrcholovom manažmente, inšpirujte sa ďalším skutočným príbehom. Ivana otvorene zdiela o prekážkach, strachoch ale aj AHA—momentoch na svojej kariérnej ceste.

Čo bola Vaša vysnívaná práca v detstve, či mladosti? Mali ste v tom jasno už vtedy?

Fascinoval ma vesmír, jeho záhadnosť a fascinujúce zákony. Aký je cely svet okolo nás dokonalý. Všetko okolo neho pôsobilo nekonečne. Priťahovalo ma to natoľko, že som dokonca jedno obdobie túžila byť astronautkou. Od malička som ale mala slabý zrak, a teda som tušila, že by som skúšky nikdy neurobila. Práve preto som šla cestou matematicko-fyzikálnej fakulty.

Kedy a ako ste v sebe rozpoznali svoje talenty a silné stránky?

Spoznávam ich stále. Podľa mňa je to zmysel života neustále na sebe pracovať a napĺňať svoje poslanie. Rozvíjať svoje talenty a poznať svoje slabosti. Vyznaj sa sám v sebe a pochopíš naozaj kto si. Kedy sa to udialo? Keď som si začala uvedomovať, že život mi uteká cez prsty príliš rýchlo, tak som sa začala zamýšľať, či chcem žiť takto ďalej. Čo ma robí šťastnou a aké sú moje hodnoty.

Čomu venujete svoje pracovné zanietenie práve teraz? Prečo robíte to, čo robíte?

Profesia je úžasná v tom, že jej business je poslaním. Spájame ľudí a zamestnávateľov na našej stránke. Pracujeme na tom, aby si ľudia ľahko vyhľadali pracovnú pozíciu a na druhej strane zamestnávateľ našiel správneho zamestnanca. Profesia rýchlo rastie. Za posledný rok máme o 30 percent viac zamestnancov ako to bolo minulý rok. Začali sme oveľa viac hľadať ako Profesia môže ešte viac pomôcť a meniť aj iné oblasti kultúrnosti zamestnávania. Pre mňa kľúčovou pozíciou, ktorú sme otvorili tento rok boca CSR manažérka. Ideme ďalej rozvíjať naše projekty v oblasti školstva a zamestnávania rizikových skupín na trhu práce. Pomôcť ľudom s hendikepom sa začleniť do pracovného procesu.

 

Foto kredit: Ivana Molnárová

Čo bolo na začiatku vašho kariérneho rozvoja to najťažšie? Na čom ste musela zapracovať?

Asi zladenie vtedy dvoch malých chlapcov a práce. Bola som absolventka Vysokej školy, so skúsenosťami „iba„ rodinnej firmy. Navyše v tom čase zamestnávatelia, keď počuli matka 2 malých deti, tak boli dvere zatvorené. Pre mňa bolo všetko úplne nové, zahryzla som sa do práce. Čo bola obrovská výhoda a uvedomujem si to spätne, že ma to fakt mega bavilo a tým som sa posúvala.

Ako vnímate svoju pozíciu CEO pre jeden z naznámejších pracovných portálov na Slovensku – Profesia? Čo ste musela na „ceste hore“ prekonať a v akých oblastiach sa neustále zdokonaľujete?

Keď mi v roku 2010 ponúkol môj vtedajší šéf pozíciu CEO, okamžite sa vo mne miešalo množstvo strachov, ktoré sa točili okolo rovnakých otázok. Zvládnem novú zodpovednosť? Aké to teraz bude? Šéf ma postupne začal zaškoľovať a na miesto vrcholovej manažérky pripravovať. Nepokoj vo mne ale stále pretrvával. „Som dosť dobrá?“ pýtala som sa sama seba.

Avšak jeho presvedčenie, že som naozaj tá správna osoba, bolo jednoducho kľúčové. Povzbudil ma, a tak som sa do toho zahryzla. Uvedomenie si seba hodnoty ženy je veľmi dôležité, lebo každá jedna o sebe zvykneme pochybovať, či novú príležitosť zvládneme: „Aj keby sme mohli, nechceme ísť do vedúceho postavenia. Máme v hlave blok. Ja sama som sa musela zastaviť a porozmýšľať, čo sa mi môže stať, keď to skúsim. Prinajhoršom zlyhám a ukážem, že na to nemám. Ale potom by som si do konca života vyčítala, že som to neskúsila.

Na začiatku som mala strach z odsúdenia. V spoločnosti sa moc nenosilo byť ženou a zároveň matkou vo vrcholovej pozícii. Celková nálada Slovákov pri téme „úspešná pracujúca žena“ je málo prajná. Mamičkám, ktoré sa venujú nielen rodine, ale aj sebe, to dáva spoločnosť patrične pocítiť.

Pre mňa je dôležitá kvalita nášho vzťahu, a to, ako spolu trávime čas. Ak som s nimi 8 hodín a neustále pozerám do telefónu, riešim niečo iné, tak sa deťom vlastne nevenujem. Ak som s nimi hoci iba dve hodiny, kedy nemám so sebou mobil, reálne sa rozprávame, počúvam ich, patrí im sto percent toho času, deti zažívajú oveľa krajšie chvíle,“ Preto pre mňa platí úslovie „spokojná matka znamená spokojné dieťa“.

Ako ste dokázala zladiť rodinu, partnerstvo a prácu? Ostáva vám vôbec nejaký čas aj na zaľúby?

Na ceste poznania seba som musela pochopiť jednu vec, že som najdôležitejší človek vo svojom živote. Nie je to sebectvo, ale je to úcta k životu a k sebe. Keď ja budem v poriadku, budu v poriadku deti, aj vo firme bude pozitívna atmosféra, aj partnerský vzťah bude fungovať.

Je veľmi dôležité, čo vyžarujeme - či je to pokoj, láska, súcit alebo naopak hnev, žiarlivosť, strach. Naučila som sa to však oveľa neskôr. Mala som pár tvrdých lekcii.

 

Vo voľnom čase rada beham, prechádzky v prírode su mojou veľkou vášňou. Začala som chodiť na rôzne rozvojove semináre. Viem si nájsť oveľa viac času na seba. Milujem spoznávať rôzne zákutia Slovenska, ktoré je nádherné.

Aký máte odkaz či radu pre ženy, ktoré majú potenciál pôsobiť v manažmente, alebo v podnikaní a v tomto momente sa cítia zastrčené na pozícií, kde sa nedá ďalej rásť alebo rozvíjať?

Spätne som si uvedomila, že najdôležitejšie bolo pre mňa nerobiť to pre peniaze alebo pre názov pozície, ale pre radosť z práce – že ma práca baví a napĺňa. Moje odporúčanie je jednoduché.

Je dôležité spoznať hlavne samu seba – čo ma baví, čo nebaví, čo sú moje dary. Poznať svoje strachy, aby som vedela, kedy ma ovláda strach a kedy som to skutočne ja a robím veci srdiečkom. Keď moja sebahodnota a úcta bude reálna, príležitosti prídu. Zmení sa mi celý život, aj ja sa zmením, aj môj postoj k sebe sa zmení. Už nebudem chcieť ostať v kúte, ale budem sa vedieť uchádzať o pozíciu. Budem vedieť, čo chcem, čo mi vyvhovuje a čo nie. Budem sa vedieť postaviť za seba.

Poznám mnoho žien, ktoré sa sťažujú, že nedostali príležitosť, že majú v živote smolu, že za to môže šéf, kolegyňa a pod. Keď to s nimi rozoberám hlbšie, začnem im klásť otázky, kde sú v tom príbehu oni. Pri každej otázke sa vraciať k sebe. Dôležité je pochopiť, že druhého zmeniť nemôžeme, ale môžeme zmeniť postoj k situácii.

Tiež je pre mňa dôležité poznanie zostať ženou a nesnažiť sa bojovať rovnakými zbraňami ako muži. Sme jedinečné. Sme ženy a tak nimi zostaňme. Ja viem, že som bola hodnu chvíľu tiež muž v sukni – chcela som všetko zvládnuť, všetko naplánovať, dokázať každému, že to zvládnem sama bez pomoci, vyrovnať sa mužom a byť vždy tvrdá. Prestala som počúvať seba, svoju úžasnú intuíciu. Myslela som si, že len to je zárukou úspechu. Veľmi som sa mýlila.

 

Foto kredit: Ivana Molnárová

Aká je Vaša pracovná  vízia do budúcnosti? Máte vôbec víziu alebo si ju objavujete zo dňa na deň?

V Profesii, ak sa nám podaria CSR projekty, tak to bude veľká vec, meniť Slovensko a učiť ľudí hlavne, že dôležitá vec je vnímať druhých srdcom, aj keď sú možno trošku iní. Venovať sa hlavne ženám, ktoré majú veľa blokov, strachov a ako nájsť ten balans medzi tým, čo chce ich duša/srdce a čo okolie.

Čitatelia, ktorí momentálne rozmýšľajú o zmene práce pravdepodobne zažívajú obavy a strach, či sa im zmena môže podariť. Ako to bolo alebo je u vás vo vašej kariére?  Ešte stále pociťujete strach a obavy? Ako s nimi pracujete?

Kladiem si otazky, čo sa mi môže najhoršie stať. Stále dokola sa seba pýtam, čo sa mi môže stať a postupne prídem na to, že nič sa nestane keď to skúsim, len naše ego – hlava nam programuje všetky strachy. Pre mňa bolo najdôležitejšie naučiť sa dôverovať.

Dôverovať, že aj keď to naozaj vyzerá veľmi zle, deje sa to pre naše dobro, len to ešte nevidíme. Na každú takúto lekciu keď sa spätne pozriem, vidím, že život ma chcel posunúť niekam inam a ja som nepočúvala životné napovedy.

Strach je potvora, ktorá sa zväčši a dokáže nás ovládať. Ak však pochopíme jeho dôvod, ak zistíme korene nášho strachu, tak ho budeme vedieť pochopiť a prijať.

 

Myslíte si, že človek, ktorý je nespokojný vo svojej práci, musí nevyhnutne zmeniť prácu? Ak sa niekto práve takto cíti, čo by ste mu na základe svojich skúsenosti poradila?

Nemusí. Prísť na podstatu nespokojnosti odkiaľ vychádza pôvod. To je podobne ako písali o strachu. Keď našou nespokojnosťou je okolie, kolega, šéf, zákazník, tak hľadajme príčinu v sebe. Ak je to v náplní práce, tak sa pripravme na zmenu.

Keď mám záväzky, či rodinu, nie je ľahké urobiť toto rozhodnutie. Odporúčala by som čitateľom, nech si zapisujú pár dní, čo je tým zdrojom nespokojnosti. Ak vedia a podarí sa im odstúpiť od celej situácie, nech sa na to pozrú akoby divák v divadle, ktorý sleduje divadelnú hru. Získajú väčší nadhľad.

Na záver by som vás rada poprosila, aké 3 tipy viete dať ľuďom, ktorí si práve hľadajú prácu a nedarí sa im?

  1. Aj keď sa to zdá nemožné, zostať v kľude a dôverovať, že pre niečo sa to deje.
  2. Každý deň urobiť niečo pre seba, ako byť lepší človekom.
  3. Spoznaj seba, svoje strachy a obavy. Čo som sa naučil v predchádzajúcom zamestnaní, čo ma bavilo a čo naopak vôbec nie.

Ivana, ďakujem za rozhovor a želám veľa úspechov nielen vám ale aj všetkým projektom v Profesii.

Ak sa chcete s Ivanou Molnárovou spojiť alebo sledovať jej aktivity, nájdete ju na LinkedIn-e.

Ak si práve v tomto momente hľadáte prácu, nezabudnite sledovať portál PROFESIA.SK

***

Túžite po zmene v kariére? Potrebujete nakopnúť?

Pozývam vás sledovať články a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.

Stačí sa zaregistrovať nižšie. Vaše údaje (meno a emailová adresa) sú v bezpečí. Neposielame žiadny spam. Údaje nikomu nepredávame. Dostanete iba newsletter s linkami k článkom, tipmi a informáciami o podujatiach S talentami k vysnívanej práci.

CHCEM DOSTÁVAŤ NOVINKY A ZAREGISTROVAŤ SA

 Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka v oblasti rozvoja kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing |  Rozvoj talentov a silných stránok | Práca snov