Foto kredit: MeritAmm – Miroslav Zaťko

“Chceš zmenu? Prestaň sa sťažovať a konaj. Sťažovanie sa je najväčšie šialenstvo.” tvrdí Miroslav Zaťko, motivátor, zakladateľ obľúbeného portálu o pozitívnom myslení, autor a okrem toho aj úspešný obchodník.

Pozitívnemu mysleniu sa venuje od roku 2004. Zo začiatku len tak pozvoľne a od roku 2007 sa tejto oblasti venuje  aktívne. Okolo roku 2003 prežil pomerne náročné životné obdobie, ktoré s ním otriaslo takmer v každej oblasti. Bol na tom zle fyzicky, duševne a tvrdí, že nemal žiadne sebavedomie. Finančne bol hlboko v mínuse a v oblasti vzťahov to bola jedna veľká katastrofa. Nie raz si pritom dával otázku: „Prečo? Prečo, práve ja!?“

Svoj život dokázal neuveriteľne zmeniť k lepšiemu. Dnes je šťastne ženatý. Spolu s manželkou sa navzájom podporujú a má viac než len jednu vysnívanú prácu. V dnešnom príbehu sa s vami podelí o skúsenosti a zážitky zo svojej cesty k vysnívanej ceste.

shadow-ornament

Čo bola Vaša vysnívaná práca v detstve, či mladosti?

Nemôžem povedať, že som mal konkrétnu vysnívanú prácu. V osemdesiatich rokoch, keď som bol na základnej škole, tak väčšina chlapcov chceli byť buď vojaci, policajti, alebo kozmonauti.  🙂  Pamätám sa, že som si rád kreslil. Bol som dosť kreatívny.

Čo ste študovali a robili po škole?

Častokrát som hrával tenis a preto som chcel ísť na banícku školu v Karvinej.  🙂 Asi sa pýtate, čo to má s tým spoločné? Mali veľmi dobré zázemie na trénovanie. Vôbec som neriešil, že budem aj baník. Počas ôsmeho ročníka základnej školy som bol reálne na nábore a školu som si bol pozrieť. Keď sa to dozvedel môj o jedenásť rokov starší brat, tak ma skoro roztrhol. Prehovoril ma a na spomínanú školu som nešiel. Skončil som na vojenskej škole v Litovskom Mikuláši. Takže, sen zo základnej školy vyšiel 🙂

Hneď po škole som pracoval ako vojak z povolania (súčasný názov – profesionálny vojak). Počas mojej pätnásť ročnej kariéry som vystriedal viacero pozícii. Veľmi dobrá škola života. Nastal, ale čas odísť do civilu. Veril som, že môžem v pracovnej oblasti dokázať aj viac. V roku 2008 som kariéru vojaka ukončil.

Vo svojej kariére ste vymenil niekoľko zamestnaní. Aké boli a čo vás naučili? Na čom ste musel zapracovať, aby ste sa ďalej rozvíjal?

Po odchode do civilu som si spravil masérsky kurz, pretože som si dal za cieľ otvoriť masérsky salón v mieste svojho bydliska. Detaily popisujem v mojej prvej knihe „Je ľahké spraviť zvislú čiarku“. Salón sa mi podarilo otvoriť. Bol som majiteľ i masér zároveň. Popri masírovaní som sa musel naučiť ďalšie veci. Prezentácia seba i salónu, marketing, základné účtovnícke znalosti, hygienické normy a pod. Salón som nemal otvorený ani rok. Neľutujem. Bola to dobrá skúsenosť. Krátko na to, som pomáhal jednému priateľovi. Bol obchodným zástupcom a nešťastnou náhodou prišiel o vodičský preukaz. Robil som mu vodiča šesť mesiacov. 🙂 Bola to prvá skúsenosť s obchodom, nakoľko som na niektoré stretnutia chodil s ním. Počas cesty sme sa veľa rozprávali.

Potom prišla ďalšia pracovná skúsenosť predajcu pre mobilného operátora. Dennodenný obchod. Perfektné. Vedúca predajne mala ocenenie najlepšia vedúca predajne na Slovensku a kolegyňa, ktorá ma zaúčala mala ocenenie najlepší predajca na Slovensku. Dnes je z nej trénerka pre celé Slovensko. Naučil som sa tam rýchlo preladiť na rôzne typy zákazníkov. Riešil som bežného zákazníka, hneď po ňom nahnevaný zákazník, ktorému neuznali reklamáciu, po ňom podnikateľ a následne babička, ktorá mi podáva do ruky starý mobil a prosí ma, aby som jej nastavil budík na 4:30 a má jej hrať pesnička „Jede, jede mašinka.“ 🙂 Na to sa nedá zabudnúť.

Po necelom roku som z predajne odišiel. Môj priateľ Dr. Jozef Čuha v tom čase školil spoločnosť, kde pracuje aj moja manželka. Navrhol vedeniu zmenu počtu obchodníkov a mňa odporučil. Keďže ma vedenie poznalo cez moju manželku a vedeli aj o mojich aktivitách v oblasti pozitívneho myslenia, zavolali ma na pohovor. V lete 2011 som nastúpil a začala sa moja obchodnícka kariéra.

 

Foto kredit: MeritAmm - Miroslav s manželkou Evičkou - blogérkou a zakladateľkou Eva May Style

Okrem pozitívneho myslenia sa venujete aj obchodu. Ste úspešný obchodník a obchodný riaditeľ. Čo vás táto práca naučila?

Som vďačný za všetkých ľudí, ktorých som mal a mám vo svojom pracovnom prostredí. Veľa som sa naučil a stále sa učím. Keď som začínal s obchodom, mal som pár malých zákazníkov, malý región, malá zodpovednosť. Dodnes som vtedajšiemu šéfovi Rasťovi Demešovi vďačný za to, že trval na tom, aby som takto začal. Pekne postupne.

Na druhej strane som si veril a v tom mi pomáhalo aj pozitívne myslenie. Využil som všetko čo som sa naučil teoreticky. Plánovanie, zrkadlová metóda, trpezlivosť, vytrvalosť, vizualizácia, zošit snov, skoré ranné vstávanie, príprava.... Po relatívne krátkom čase som nečakane dostal ponuku prevziať ďaleko väčší región s niektorými VIP zákazníkmi. Väčšia zodpovednosť, väčšie čísla. Bola to výzva. Chopil som sa jej. Keďže sa pridelený región nachádzal v určitých problémoch, bol moja prvoradá úloha zastabilizovať ho. Nebudem hrať hrdinu, boli dni keď som to chcel vzdať. Bolo to ťažké, veľa cestovania, osobný život išiel na vedľajšiu koľaj. Vydržal som. Región som zastabilizoval a zvýšil obrat. Začal som poškuľovať po pozícii, kde by som mohol pracovať s ľuďmi. Chcel som si to vyskúšať. Veril som, že moje skúsenosti z terénu, spoločne s pozitívnym myslením môžem odovzdať aj ďalej. Vo firme kde som pracoval, na to v tom čase nebol priestor.

Zákon príťažlivosti vypočul moje túžby a prišla ponuka na pozíciu obchodného riaditeľa v jednej z firiem, ktoré som zastrešoval. Chceli nanovo vybudovať obchodný tím. Neuveriteľná výzva, ktorá ma lákala. Napriek tomu, že som išiel finančne dole a musel som dochádzať do iného mesta, kde sídlila centrála, zobral som to. Bývalí kolegovia to zobrali veľmi profesionálne a moju túžbu rásť pochopili. Podporili ma.

Žiaľ tím na novom pôsobisku sa nebudoval, takže v tejto oblasti som toho veľa ukázať nemohol, ale pričuchol som k celoročnému plánovaniu, vyhodnocovaniu a pod. Neľutujem. Bola to dobrá skúsenosť, kde som sa veľa naučil, robil som s úžasnou komoditou. Po dvoch rokoch sa nakopili viaceré osobné záležitosti, ktoré som musel riešiť za pochodu a tým, že som veľa cestoval bolo to komplikované. Podali sme si ruky a išiel som svojou cestou. Viete, niekto by si povedal, že je to akosi veľa. Pre mňa sú to neuveriteľné životné i pracovné skúsenosti, ktoré mi nikto nezoberie.

Každého kolegu, šéfa, podriadeného, zákazníka stretávate z určitého dôvodu. Niečo Vás majú naučiť, niečo potrebujete pochopiť. Je to vzájomné. Za všetko a všetkých som vďačný, nič neľutujem, nič by som nemenil. Pochopiteľne, pri každej pozícii bolo potrebné sa naučiť nové veci. Nedávno som publikoval citát od Napoleona Hilla

“Človek, ktorý prestane študovať len preto, že ukončil školu, je naveky a beznádejne odsúdený na priemernosť a je úplne jedno, aké má povolanie. Cesta k úspechu je cestou neustáleho hľadania nových vedomostí.”

V súčasnej dobe vediem obchodným tím piatich obchodníkov, takže robím to, po čom som túžil, to čo som si chcel vyskúšať. A opäť sa učím nové veci. 🙂

Foto kredit: MeritAmm

Ste zakladateľom obľúbeného portálu o pozitívnom myslení. Kedy ste objavil svoju vášeň a talent práve pre túto oblasť?

Túžba. Obrovská túžba posunúť informácie ďalej. Keď som začínal s pozitívnym myslením, bolo málo kníh, málo informácii. Neboli prednášky, kurzy, semináre, koučovia. Chcel som sa podeliť a vytvoriť priestor, kde si budú môcť ľudia vymieňať skúsenosti. Podarilo sa.

Svojho času sme si s manželkou urobili Gallupov test silných stránok. Moje výsledky:

  1. Empatický
  2. Komunikatívny
  3. Rozvíja potenciál druhých
  4. Maximalizujem
  5. Prepájam
  6. Disciplinovaný
  7. Akčný
  8. Vizionár
  9. Myslí strategicky
  10. Zodpovedný

Čo myslíte, prečo robím, to čo robím? 🙂 Na základe týchto talentov, silných stránok je moje smerovanie jasne naplánované či v oblasti pozitívneho myslenia, alebo v obchode. Nehovoriac o tom, že sa to dá prepojiť 🙂 Mám jasnú predstavu, na ktorej cielene pracujem.

Knižka Je ľahké spraviť zvislú čiarku - Miroslav Zaťko

Tu však ale vaše talenty ani zďaleka nekončia. Publikoval ste knihu. Čo vás k tomu viedlo?

V januári 2012 som spustil novú stránku www.pozitivnemysliet.sk, ktorá je úspešným pokračovateľom tej predošlej.  Za tých pár rokov som zaznamenal niekoľko stoviek ohlasov, otázok, pripomienok i požiadaviek o osobné stretnutia. Aj na základe týchto podnetov prišiel ten správny čas priviesť na svet moju prvú knihu o tom, ako som nakreslil tú pomyselnú zvislú čiarku.

Prosím nechápte moju knihu ako učebnicu. Je to príbeh a do určitej miery zhrnutie poznatkov z mojej internetovej stránky. Dostával som veľa ohlasov, že si webovú stránku pravidelne čítajú, dokonca niektoré témy si vytlačili a nosia ich stále so sebou. Tak prečo to nedať do knižnej podoby? Úmyselne som zvolil menší formát, aby sa dala knižka zobrať prakticky všade.

V knihe sa stretnete s pojmami ako „konajte“, „odporúčam“ a pod. Písal som v najlepšej možnej viere ukázať čitateľom možný smer. Neberte to ako príkaz, rozkaz či nariadenie. Opakujem, toto je môj príbeh, moja skúsenosť! Váš príbeh si tvoríte Vy sami – Vaša skúsenosť Vás formuje.

 

Ako pracovať so strachom zo zmeny?

Čitatelia, ktorí momentálne rozmýšľajú o zmene práce pravdepodobne zažívajú obavy a strach, či sa im zmena môže podariť. Ako to bolo alebo je u vás?  Ako pracujete s obavami a strachom?

 

Dobrá otázka. Keď som si dával žiadosť do civilu po pätnástich rokoch práce v ozbrojených silách mal strach i obavy. Mal som dobré zázemie, dobrých nadriadených i kolegov. Sociálne zabezpečenie i mzdu.

Ale mal som túžbu posunúť sa ďalej, dosiahnuť viac. A táto túžba bola silnejšia ako obavy či strach. Zakódoval som si vetu: “Na tomto svete a ani nikde vo vesmíre neexistuje sila, ktorá by ma zastavila.” Veľmi silná mantra. 🙂

A mal som jasný plán, ktorého som sa držal. Nebolo to o tom, že odídem a potom budem niečo hľadať.

 

Aký máte odkaz či radu pre ľudí, ktorí chcú zmeniť prácu, ale v tomto momente sa cítia zastrčení v práci, kde sa ďalej nevedia rozvíjať?

Máte len tri možnosti.

1.Zmierte sa s tým.

2.Zmeňte to.

3.Choďte preč.

Všetko ostatné je šialenstvo a sťažovanie sa je najväčšie šialenstvo.

Na čo myslíte, ako sa pri tom cítite, čo hovoríte – to si do života priťahujete. Takže ak sa neustále sťažujete, priťahujete si viac a viac situácii na ktoré sa budete následne sťažovať. Základné motto pozitívneho myslenia je: „Zmeňte svoje myslenie, zmeníte svoj život.“ Týmto je povedané všetko.

 

Podeľte sa o 3 tipy, ktoré vám pomáhajú rozvíjať váš potenciál.

Ak chcete uspieť v akejkoľvek oblasti musíte splniť minimálne tri podmienky.

  1. Musíte chcieť.

2. Musite veriť.

3. Musíte byť ochotní zaplatiť cenu za úspech.

Inými slovami:

  1. Musíte mať spaľujúcu túžbu po zmene. Chcenie, ktoré ovplyvní všetko.Neustále študujte. Veľa čítajte, pozerajte zaujímavé videá na nete, navštevujte kurzy, semináre, stretávajte úspešných ľudí.

2. Verte tomu, že aj vy môžete byť úspešní.

3. Plaťte za úspech. Zavádzajte do praxe to čo ste sa dočítali, to čo ste sa dozvedeli, to čo Vám poradili. Úspech je zaručený. Nie je to o tom, či, ale kedy! Neobjavujte, tvorte!

Miroslav, ďakujem za rozhovor a želám veľa úspechov nielen vám ale aj všetkým projektom a ďalšej knihe, na ktorej práve pracujete.

Ďakujem.

Ak sa chcete pridať k fanúškom, stačí si vybrať:

***

Túžite po zmene v kariére? Potrebujete nakopnúť?

Pozývam vás sledovať články a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.

Stačí sa zaregistrovať nižšie. Vaše údaje (meno a emailová adresa) sú v bezpečí. Neposielame žiadny spam. Údaje nikomu nepredávame. Dostanete iba newsletter s linkami k článkom, tipmi a informáciami o našej FB skupine či podujatiach, ktoré organizujeme v spolupráci s projektom Myslenie Prvej Ligy.

CHCEM DOSTÁVAŤ NOVINKY A ZAREGISTROVAŤ SA

 Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka, venujem sa rozvoju kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing |  Rozvoj talentov a silných stránok | Práca snov