Foto kredit: Eva May Style

Žiadny zamestnávateľ, či manažér nemá krištáľovú guľu, aby vedel zistiť, ako chceš rozvíjať svoj potenciál. Ty však vieš zhodnotiť, aké pracovné úlohy a výzvy ťa inšpirujú alebo práve naopak – neskutočne vyčerpávajú. Ak si hľadáš svoju vysnívanú prácu alebo sa chceš viac rozvíjať vo svojom povolaní, objavuj a rozvíjaj svoje talenty a silné stránky. Pýtaš sa prečo?

 

Ako ti tvoje kľúčové TALENTY pomôžu k vysnívanej práci a rozvoju kariéry?

Zapájanie tvojich talentov a rozvoj silných stránok ti pomôže odhaliť, v akých pracovných oblastiach sa cítiš skvele, ale to ani zďaleka nie je všetko.

 

Zapájanie talentov a rozvoj silných stránok ovplyvňujú aj ďalšie oblasti:

  • tvoj pocit radosti z práce a možnosť sebarelizácie,
  • ako reagauješ na stresujúce podnety a zvládaš stres,
  • ako svojim myslením a konaním vytváraš pridanú hodnotu, na základe čoho si vieš vyjednať lepší plat,
  • ako zhodnotíš, či úlohy, ktoré sú na teba delegované slúžia aj k tvojmu osobnému a profesionálnemu rozvoju.

Predstav si tieto dve situácie:

  • Si v práci, kde vykonávaš úlohy a tvoj výkon je priemerný. Tvoj šéf/ka/ ti pridáva nové úlohy, ale ty cítiš, že na ich vykonávanie ti chýba ďalšia energia. Úlohy, ktoré už teraz robíš ťa dosť vyčerpávajú. Nevieš prečo a do práce chodíš s pocitom „chodiaceho robota“. Nové úlohy, ktoré dostávaš ťa vôbec neinšpirujú rozvíjať svoj potenciál. Trápi ťa ako to všetko zvládneš, keď už teraz ledva stíhaš. Všímaš si to, čo ti nejde a čo by bolo treba vylepšiť. Neuvedomuješ si, čo sú tvoje talenty a ako ich rozvíjať ďalej. Výsledok? Cítiš sa neangažovaný/á a frustrovaný/á, že takto to je asi všade a nedá sa s tým nič urobiť.

 

  • Si v práci, kde vykonávaš úlohy a tvoj výkon sa neustále zlepšuje. Tvoj šéf/ka/ ti pridáva nové úlohy, ale ty si už pri prijímaní delegovaných úloh vieš uvedomiť, či a ako tieto úlohy budú rozvíjať tvoj potenciál. Nebojíš sa podať spätnú väzbu – upriamiť jeho/jej pozornosť na tvoje silné stránky a ponúknuť aj ďalšie možnosti, ako by sa to dalo inak. V prípade, že nové úlohy vyžadujú zapájanie iných talentov a zručností, máš možnosť prehodnotiť ako sa to dá urobiť, tak aby to bolo fajn aj pre teba. Do práce chodíš s pocitom zamestnanca, ktorý sa vie postaviť za svoju spokojnosť . Všímaš si to, čo ti ide a ako rozvíjaš svoj potenciál. Uvedomuješ si, na akých talentoch a silných stránkach buduješ svoju kariéru. Výsledok? Cítiš sa angažovaný /á s pocitom, že sa vieš vo svojej práci seba-realizovať.

 

Ktorý z týchto dvoch prípadov sa ti pozdáva viac?

Mne osobne sa páči druhý prípad. Dlho som si myslela, že to je nereálna situácia až do dňa, kedy sa mi to podarilo. Na vlastnej koži som si odskúšala aj prvú situáciu. Aj napriek tomu, že som si splnila svoj kariérny sen, ocitla som sa v práci, kde som sa cítila vyčerpaná. Pracovné nasadenie mi prišlo neúnosné. Pracovala som v úspešnej firme v Anglicku v účtovníctve, na pozícii manažérky.

Nové úlohy som neustále vnímala ako nové výzvy, ale pri tom som si nevedela zhodnotiť, či je výzva skutočne vhodná k rozvoju mojich zručností a schopností. Výsledok? Po roku a pol som sa v práci cítila nesmierne vyčerpaná. Odrazu som nestíhala. Mala som pocit, že môj výkon bol nedostatočný a moja frustrácia sa prejavovala aj v mojej komunikácii v kolektíve. Práca ma už viac neišpirovala. Odišla som  s tým, že potrebujem pauzu a s presvedčením, že práca v manažmente vôbec nie je pre mňa. Rozhodla som sa, že si nájdem prácu s menšou zodpovednosťou a pomaly začnem rozbiehať svoje podnikanie.

Po odchode som si našla novú prácu ako účtovníčka v menšej firme, ale po troch mesiacoch mi opäť ponúkli prácu finančnej manažérky. Kolektív bol menší a pracovná náplň oveľa pestrejšia. Výzvu som prijala. Vtedy som sa začala zamýšľať, prečo sa mi to deje.

Rozhodla som sa spoznať svoje talenty a test Gallup Strenghtsfinder mi pomohol objaviť mojich top 5 talentov. Identifikovanie mojich talentov mi pomohlo objaviť, v čom som skutočne dobrá, čo ma baví a prečo to tak vlastne je. Uvedomila som si, ako vytváram pridanú hodnotu môjmu zamestnávateľovi.

Môj potenciál mi pomáhajú rozvíjať moje kľúčové talenty:

  1. Connectedness – Prepájajúca
  2. Responsibility – Zodpovedná
  3. Activator – Akčná
  4. Learner – Neustále sa učiaca
  5. Self-assurance – Sebaistá

Viac sa o týchto talentoch dozvieš v blogových článkoch alebo na FB stránke Od nuly k vysnívanej práci.

Ako ich využívam?

Keď mi v práci zadávajú nové úlohy, viem si prehodnotiť, či je to výzva, ktorá mi pomôže posunúť sa tam, kam chcem ísť aj ja. Rovnako si viem zhodnotiť, či na uskutočnenie danej výzvy viem zapojiť svoje talenty, alebo nie. Viem, v čom som skutočne dobrá a v čom nie. Viem, čo je pre mňa v práci dôležité a čo ma neuveriteľne frustruje. Naučila som sa povedať NIE v situáciach, ktoré by mi inak spôsobovali viac stresu. Získala som tak pocit väčšej slobody v rozhodovaní, ale hlavne odvahy postaviť sa za svoju vlastnú spokojnosť v zamestnaní.

V práci prispievate k napĺňaniu cieľov svojho zamestnávateľa, nezabudújte však aj na seba a SVOJE ciele.

 

V tomto článku sa dozvieš ako si Evka vďaka svojim kľúčovým talentom splnila svoj kariérny sen. V našom rozhovore prezradila “V rámci koučingu sme detailne rozoberali a pracovali so silnými stránkami, a môžem povedať, že vtedy to celé začalo, vtedy sa “narodila” Eva May!. Ak aj ty túžiš po zmene a objavení svojich talentov, napíš na adriana@zerotodreamjob.com

***

Túžite po zmene v kariére? Potrebujete nakopnúť?

Pozývam vás sledovať články a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.

Stačí sa zaregistrovať nižšie. Vaše údaje (meno a emailová adresa) sú v bezpečí. Neposielame žiadny spam. Údaje nikomu nepredávame. Dostanete iba newsletter s linkami k článkom, tipmi a informáciami o našej FB skupine či podujatiach, ktoré organizujeme v spolupráci s projektom Myslenie Prvej Ligy.

CHCEM DOSTÁVAŤ NOVINKY A ZAREGISTROVAŤ SA

 Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka, venujem sa rozvoju kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing |  Rozvoj talentov a silných stránok | Práca snov