Po 22 rokoch som opustila korporát. Dnes bojujem s chudobou a učím ľudí ako na financie.

píše Marcela Hrubošová, zakladateľka a autorka projektu Finance pro radost, zakladateľka  a predsedkyňa správnej rady Nadačného fondu Kuřátka Pípo.

Pochádza z Uherského Hradiště. Potom ako si uvedomila, že obchodné siete bánk a partnerských firiem sú školené na obchodné zručnosti a psychológiu predaja, a že ľudia sú do nákupu finančých produktov manipulovaní, sa rozhodla opustiť svoju úspešnú kariéru a nasledovať svoje srdce. Dnes radí ľuďom ako na financie, aby mali lepší a pohodovejší život bez dlhov. Ako však vyzerala jej cesta za úspechom a nájdením odvahy urobiť tento radikálny krok sa dozviete v našom rozhovore.

Marcela, čo bola Vaša vysnívaná práca v detstve?

Má vysněná práce v dětství byla sekretářka ředitele. Narodila jsem se v době socialistického řízení, kdy má doba nebyla nastavena na to, že by ženy vedly firmy. Byla jsem vychovávána v duchu mít dobré místo v kanceláři, brzy se vdát, která holka nebyla již ve 20ti vdaná byla divná, a starat se o děti a manžela. Komunistické seriály ukazovaly silné a “charakterní” muže, kteří vedou podniky, radnice či koňské stáje, a já se zamilovala do představy mít možnost o věcech také rozhodovat, ale byla jsem žena. Být ale sekretářkou takového muže, mi dávalo příležitost – vědět jak funguje podnik, znát všechny lidi ve firmě i mimo, organizovat a diskutovat různá rozhodnutí, vidět výsledky a získat tak maximální znalost podniku. V 18ti letech jsem se stala sekretářkou ředitele finančního úřadu :-))

Mali ste v tom jasno už v mladosti?

Ano, jakmile jsem se rozhodla pro práci – sekretářka ředitele, dělala jsem proto maximum. Už v páté třídě jsem nastoupila do matematicko-fyzikální třídy, abych měla větší šance se dostat na ekonomickou školu se zaměřením na hospodářskou ekonomii.

Neskôr ste však svoju prácu zmenila. Kedy ste sa rozhodla pre prácu vo finančnom a poisťovacom sektore? Čo vás na tejto práci lákalo?

Práce ve finančním sektoru byla náhoda. Způsobilo to mé přestěhování z Uherského Hradiště do Prahy. Zjistila jsem, že v Praze se prací daňového úředníka ve státní správě neuživím. Drahý nájem, doprava a další režie života, které si Praha žádala, mi vzaly veškerý příjem a já zůstávala jsem s pár korunama. Bylo jasné, že se budu muset poohlédnot po nové práci. Tehdy si mě vybrala Nationale-Nederlanden pro mou znalost software, na kterém běží daňový systém finanční správy, protože NN používalo stejný a chtěli rozjet v České republice první podílové fondy. Byla jsem zodpovědná za nastavení celého obchodování po účetní stránce a finance. Po roce jsme obchodování rozběhli a já jsem vedle podílových fondů, dostala na starost i veškeré účetnictví a finance životní pojišťovny a tak to šlo každý další rok, vždy mi přibyla nové kompetence, nová společnost, nová země.

Vo svojej kariére ste dosiahli niekoľko veľkých úspechov a ocenení, ako napríklad EUROMANAGER roku 2005, či zaradenie do TOP 50 kľúčových zamestnancov spoločnosti ING. Čo bolo na začiatku vašej kariérnej cesty to najťažšie, čo ste musela prekonať?

Úskalím mé kariéry bylo, že jsem neměla vysokoškolské vzdělání. Měla jsem sice daleko více kompetencí – odborů, úseků, oddělení, oblastí ve své správě, ale kariérně jsem nemohla růst, byla jsem zastropovaná. Čím víc mě však sráželi, že nemám vysokoškolský diplom, tím více jsem byla přesvědčena o tom, že hodnota člověka je v jeho dovednostech, znalostech a zkušenostech. Naučila jsem se znát každou činnost, proces, firmu od základů tj. ze spodu, nikoliv z výšky, a ukázalo se, že při rozhodování je tato dovednost nepostradatelná. Přestupem do jiné korporace jsem se stala ředitelkou bez vysokoškolského vzdělání, a až tehdy jsem se rozhodla vystudovat pojišťovnictví, protože mi za 8 let života v pojišťovnách přirostlo k srdci.

***

***

Uviesť sa ako profesionál a dopracovať sa na vedúce riadiace pozície určite nebolo ľahké. V čom ste videli zmysel svojej práce?

Baví mě tvořit. Pracovní výzvou je pro mě vždy něco funkčního vytvořit, ať už jsou to procesy, divize nebo celé firmy.

Čo Vás práca vo financiách a poisťovníctve naučila?

Jak se říká “každá lidská činnost se nakonec projeví v číslech”

Komu by ste odporučila prácu vo svete financii a poistenia? Pre koho je táto profesia vhodná, až ušitá na mieru?

Pro všechny kdo mají rádi ekonomii a chtějí ostatním lidem pomoci/poradit jak si mohou ochranit svá rizika.

Aj napriek tomu, že ste vo svojej práci zažívali kariérny úspech, prišlo zlomové obdobie a po 22 rokoch ste opustila korporátny svet. Čo vás k tomuto rozhodnutiu viedlo?

Má poslední práce v bance měla jasné zadání, vybudovat úsek vymáhání pohledávek, který se stal nezbytným po nástupu ekonomické krize v roce 2008 a bance začalo narůstat nesplácených úvěrů, což by mohlo ohrozit i její působení na trhu ze strany dohledu. Po 3 letech úsek perfektně fungoval a zaznamenávali jsme krásné úspěchy ve vymáhání. Věci už byly v rutině a já jsem měla možnost se více věnovat dlužníkům a jejich přičinám zadlužování. A tehdy  jsem byla poprvé konfrontována se skutečností, že obchodní sítě bank a partnerských firem jsou školeny stále více na obchodní dovednosti a psychologii prodeje, než na samotné produkty a jejich užitek pro lidi, a že jsou lidé do nákupů finančních produktů a služeb obrovsky manipulováni. Ztratila jsem smysl věnovat se vymáhání, a rozhodla se věnovat výuce finanční gramotnosti.

Často sa stretávam vo svojej práci s myslením ľudí, že zarábanie viac peňazí si vyžaduje veľa stresu, obety alebo naopak, že je za tým niečo zlé, či nekalé. Myslíte si, že je možné mať oboje – prácu, ktorá vás baví a ktorá je dobre ohodnotená? Aký je váš názor?

Ano, jsem o tom pevně přesvědčena.  Čím více dokážete být užiteční pro ostatní lidi svou činností a čím více tuto činnost milujete, tím více se dostáváte do svého proudu a tím více jste úspěšní, ať už prožíváte osobní uspokojení (štěstí) z činnosti, tak z odměny, kterou za svou práci dostanete. Peníze vyjadřují jen hodnotu naší práce pro ostatní. Peníze jsou následně prostředek směny, pro zajištění našich životních potřeb. Nekazí ani člověka ani jeho charakter, ten si neseme každý sám. Záleží však jen na našem vnitřním nastavení, nakolik si dáme na místo sebe na piedestál peníze a začneme jim sloužit (tj. dělat věci jen pro peníze).

***

Marcela a Kuřátka Pípa z Nadačního Fondu

***

Bolo pre vás ľahké rozbehnúť svoj projekt a vaše vlastné podnikanie? Aké to pre Vás bolo na začiatku?

Když jsem odešla z banky, šla jsem podnikat v oblasti pojišťovnictví. Založila jsem si s kamarádkou makléřskou společnost a chtěly jsme se věnovat průmyslovému pojištění. Vzdělávání finanční gramotnosti měla být moje charita, kterou jsem už v bance začala dělat pod názvem Finance pro radost. Vše ale za krátko chytlo zcela jiný směr. O výuku finanční gramotnosti, hlavně výuku finanční gramotnosti v podnikání, a podnikatelství, začal být takový zájem, že jsem se jí začala věnovat na plný úvazek, a výuka se stala mojí hlavní podnikatelskou činností. V prosinci 2013 jsem založila i Akademii Finance pro radost, která učí finanční gramotnosti od dětí až po seniory a podnikatelství. Činnost makléře jsem zazimovala, společnost celou odkoupila a přetransformovala pouze na vzdělávání. V červnu 2016 jsem k ní přidala i Nadační fond Kuřátka Pípo, který podporuje finanční gramotnost a bojuje s chudobou v České republice a na Slovensku.

Myslíte si, že súčasná doba je dosť poháňana do spotreby a život na úver sa akoby stal trendom? Ako to vidíte vy?

Ano, reklama, spotřeba a finanční sektor, nám určují jak budeme žít. Jsme velmi manipulováni a ve vleku společenského mínění. Chybí nám zdravý selský rozum a odvaha stát si sám za sebou.

S akými najčastejšími problémami sa vo svojej súčasnej práci stretávate? Čo robí vašim klientom v oblasti financii najväčší problém?

Co je při práci v oblasti vzdělávání finanční gramotnosti nejtěžší – naučit lidi, aby uměli odlišit zrno od plev. Když banky či finanční společnosti vzdělávají na finanční gramotnost lidi, kteří se u nich upisují k dluhům, je to úsměvné, nebo když učí děti ve školách o finanční gramotnosti paní učitelky, které mají exekuce na plat, je to smutné.  Nejčastější problémy mají lidé s tím, že nevědí jak si mohou jiným způsobem než zaměstnáním peníze vydělávat, neznají svůj užitek ve společnosti, neumí si peníze rozdělit, ani s nimi hospodařit. Nejhůře jsou na tom, ale v oblasti investování. Než by se sami vzdělali, raději svěří své peníze jiným lidem nebo do kolektivního investování.

Aká je Vaša pracovná (podnikateľská) vízia do budúcnosti?

Přinést lidem vzdělávací koncept, který je jednoduchou a srozumitelnou formou naučí – jak peníze vydělat, řidit, spravovat a rozmnožovat, tak aby jim v životě dobře sloužily a měli je skutečně pro radost.

Počas svojho života ste zažila profesionálne zmeny a prechod zo zamestnania na podnikanie. Aký tip by ste dala ľuďom, ktorí práve rozmýšľajú nad zmenou svojho povolania a kariéry, prípade začatí podnikania?

Na začátku musí mít zcela jasno v tom proč podnikání chtějí dělat (a jen obživa je slabý cíl), komu jejich činnost pomůže/komu tím zlepší život tj. jaký je jejich užitek pro ostatní lidi. Doporučit mohu i svou knihu: Tahák na úspěšné podnikání, která dá celkový vhled na podnikání a jak by měl prosperující podnikatel přemýšlet.

Objevujte a učte se financím se mnou  http://akademie.financeproradost.cz. Vše o financích jednoduše a se zdravým selským rozumem najdete na www.financeproradost.cz

Marcela, ďakujem za rozhovor a želám veľa energie a chuti do práce, úspechu v podnikaní, rovnako ako aj veľa spokojných zákazníkov.

Nenechaj si újsť ďalšie inšpirujúce skutočné príbehy a tipy, ktoré ťa podporia na ceste za svojou vysnívanou prácou.

* indicates required


 
 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save