Martina Šedlbauer a jej Anjelské obrazy

“Bez obchodných zručností by to bolo určite omnoho ťažšie. Jedna vec je dielo vytvoriť, no druhá vec je dostať ho ku klientovi.” radí Martina Šedlbauer, umelkyňa a maliarka Anjelských obrazov.

Tvorí pre známe osobnosti, ako napríklad Adela Vinczeová, Celeste Buckingham, či speváčka Tina, ale jej najväčšou vášňou je prinášať nádej, srdečnosť a hojnosť tam, kde to skutočne treba. Objavila svoju vysnívanú prácu a prináša radosť a finančnú pomoc ďeťom, ktoré to potrebujú.

Našla spôsob ako rozvíjať svoje talenty a spojiť prácu s dobročinnosťou. V dnešnom skutočnom príbehu píše o ceste ku svojej vysnívanej práci, prekážkach ale aj tipoch, ktoré jej pomohli svoju vysnívanú prácu nájsť. V tomto skutočnom príbehu sa dozvieš, čo ešte okrem tvorivosti a talentu treba k tomu, aby sa tvoja umelecká kariéra rozbehla a premenila na vysnívanú prácu.

shadow-ornament

Čo bola Vaša vysnívaná práca v detstve, či mladosti? Mali ste v tom jasno už vtedy?

Pokiaľ si spomínam, túžila som byť v detstve učiteľkou, ako asi väčšina dievčat J Neskôr ma to veľmi ťahalo k interiérovému dizajnu a aj preto som si zvolila štúdium na Strednej priemyselnej škole stavebnej. Tam som sa však k interiérovému dizajnu dostala iba veľmi okrajovo.

Vždy som však bola tvorivá bytosť, tvorila som s farbami na rôzne materiály ako drevo, sklo, plátno. Tvorila som však aj oblečenie, pohrávala som sa s návrhmi a dokonca raz som sa zúčastnila aj súťaže Mladý módny tvorca v Trenčíne.

Mala som vtedy zhruba 18 rokov a dosť som sa hľadala. Respektíve skúšala som vždy niečo nové, čo by ma nadchlo a čomu by som sa venovala naplno.

Kedy a ako ste v sebe rozpoznali svoje talenty a silné stránky?

Myslím, že v mojom prípade to trvalo dosť dlho, kým som svojim talentom „uverila“. Vedela som o nich asi tak od puberty, no neverila som tomu, že ma dokážu uživiť. Nevedela som, akým spôsobom by sa mohli moje obrazy predávať, kto by o ne prejavil záujem, ako by som ich dostala medzi ľudí... Takže som 20 rokov stavala svoju kariéru na úplne iných základoch.

 

Akú prácu ste si vybrali ako prvú? Čo bolo na začiatku vašho kariérneho rozvoja to najťažšie? Na čom ste musela zapracovať?

Hneď po ukončení strednej školy som začala pracovať v „obchode“. Najprv ako D2D predajca, potom ako obchodná zástupkyňa, Regionálna obchodná manažérka v telco spoločnosti a v poslednom zamestnaní ako Regionálna riaditeľka v jednej farmaceutickej spoločnosti. Počas 20-tich rokov som kariérne rástla a riadila aj 80 ľudí vo svojom tíme.

Avšak jedného dňa som vyhorela a to bol zlomový moment, ktorý zmenil moje ďalšie smerovanie. Odrazu mi prestávalo dávať zmysel pracovať pre „niekoho“. Väčšinu času som strávila vo veľkých nadnárodných korporáciách, kde sa vyžaduje obrovské nasadenie. Moje „baterky“ sa vybili a ja som začala túžiť po kľudnejšom spôsobe života. Tráviť svoj drahocenný čas na siahodlhých mítingoch, niekoľkodňových poradách, plánovaním celoročných plánov, vypisovaním reportov, vyvíjaním tlaku na ľudí podo mnou mi proste prestalo dávať akýkoľvek zmysel.

Kládla som si vtedy otázku, či som to ozaj JA? Či je to to, kvôli čomu som sa tu narodila, či skutočne týmto mám obohatiť tento svet? A ak nie, tak čím by som mala tento svet obohatiť? Čo by som chcela robiť najviac na svete tak, aby ma to bavilo a zároveň aj uživilo? Vždy som mala niekde na pozadí maľovanie obrazov, vlastný ateliér, stálych odberateľov – ale to bol iba sen. Vôbec som si nevedela predstaviť, ako by takáto situácia mohla nastať...

Ešte stále vzdelávate vo firmách a pomáhate manažérom, či majiteľom stať sa úspešným šéfom? Čomu venujete svoje pracovné zanietenie práve teraz?

Keď som odišla zo zamestnania, nemala som vôbec víziu, čo idem robiť. Vedela som, že by bolo dobré zúžitkovať moje dlhoročné skúsenosti v obchode a v riadení ľudí. A tak som oslovila zopár firiem, ktorým som začala školiť tímy ľudí – obchodníkov, predajcov, manažérov. Tomuto som venovala takmer ďalšie tri roky a ešte v spolupráci s jednou personálnou agentúrou, som obsadzovala rôzne obchodné a manažérske pozície. Popri tom som začala maľovať.

Môj čas a moja pozornosť sa delila medzi tri veľmi odlišné činnosti a tak som ani jednu z týchto činností nerobila na 100%. Moja myseľ musela neustále prepínať a to sa odrážalo na celkovej efektivite. Bolo to veľmi náročné obdobie pre mňa. Jednak finančne – udržať si aspoň podobný štandard ako v korporáte, potom tiež to, či je dobré, že sa venujem až trom rôznym činnostiam... Prepadali ma aj pochybnosti, či som urobila dobre, že som odišla na „voľnú nohu“.

 

Martina Šedlbauer a slávny instagramový komik @fero_joke

V súčastnosti sa venujete umeniu – maľovaniu anjelských obrazov? Spájate umenie s dobročinnosťou. Živí vás okrem umeleckej činnosti aj niečo iné, alebo ste sa už len naplno venujete maľovaniu?

V dnešnej dobe už venujem celý svoj čas iba maľovaniu obrazov. Pochopila som totiž jednu vec, že čomu venujeme 100% pozornosť, to najviac rastie. A pre mňa jednoznačne kreatívne tvorenie bolo na prvom mieste. Postupne, som mu venovala viac a viac času a začalo mi finančne prinášať čoraz väčší úžitok, ako ostatné dve činnosti. Keď som uverila tomu, že ma môže maľovanie obrazov uživiť, začali sa diať doslova zázraky. 🙂

Prichádzalo ku mne čoraz viac objednávok, začali ma pozývať na rôzne charitatívne akcie, kde som vždy darovala obraz buď do dražby (kde 100% výťažok šiel danej organizácii), alebo som obraz darovala chorému dieťatku. Počas posledného roka som takto darovala už vyše 60 obrazov. Aj cez túto činnosť sa o mojich Anjelských obrazoch a mandalách dozvedá stále viac a viac ľudí.

Niekoľko mojich obrazov som darovala aj známym osobnostiam, ako napríklad Adela Vinczeová, Eva Černá, Beáta Hlohovská,  Jaroslav Dušek, Celeste Buckingham, Fredy Aysi, speváčka Tina, slávny instagramový komik @fero_joke či Lucka Hablovičová – vždy si vyberám osobnosti, ktoré z môjho pohľadu sú anjelmi tu na zemi, robia „dobré veci“, venujú sa dobročinnej činnosti a šíria lásku a dobro medzi ľudí. Obraz anjela pre nich bol takým mojim poďakovaním, pretože napríklad Adela, Jarda a Beáta veľmi ovplyvnili svojou múdrosťou aj môj život.

Mám za sebou už aj 5 vernisáží, ktoré vždy boli spojené s nejakou charitatívnou akciou, naposledy som vystavovala obrazy anjelov v Trnavskom divadle spolu s o.z. Pomocná ruka nádeje, ktoré podporuje rodiny, ktorých člen je v bdelej kóme.

Za veľký úspech tiež považujem pozvanie do Telerána v Markíze vo februári tento rok. Po jeho odvysielaní som zažila neskutočnú vlnu pozitívnych ohlasov z celého Slovenska. Ešte niekoľko mesiacov mi ľudia písali a volali, že videli moju tvorbu v tejto relácii a že na nich veľmi zapôsobila.

 

Ďalší Anjelský obraz odovzdaný Adele Vinczeovej

Čo si myslíte o výroku, že umenie len ťažko človeka uživí? Dá sa z profesie umelca vyžiť? Aké ďalšie zručnosti musí umelec ovládať alebo sa naučiť, aby sa presadil?

Umenie človeka môže veľmi krásne uživiť, avšak musí mať aj úplne iné zručnosti, ako len samotné tvorenie.

Ja osobne si veľmi uvedomujem, že 20 rokov v obchode je mojou veľkou výhodou, ktorú teraz viem zužitkovať pri predaji a propagácii mojich diel. Bez obchodných zručností by to bolo určite omnoho ťažšie. Jedna vec je dielo vytvoriť, no druhá vec je dostať ho ku klientovi. Bola to pomerne dosť dlhá cesta, kým sa ľudia o mne dozvedeli.

V dnešných časoch máme obrovskú výhodu, že žijeme v internetovej dobe. Sociálne siete sú snáď najväčším predajcom čohokoľvek. Cez Facebook a Instagram dokážem šíriť svoje diela medzi pomerne veľké množstvo ľudí. A práve odtiaľ mi chodí najviac objednávok.

Martina Šedlbauer a Eva Černá

Za najlepší krok, ako sa naučiť pracovať s Facebookom a Fan page na ňom, považujem prihlásenie sa do kurzu Podnikání z pláže od Stáni Mrázkovej. Práve vďaka tomuto kurzu som si vedela krok za krokom zostaviť svoju stránku čo najviac efektívne. Tento kurz vás navyše krok za krokom naučí zostaviť si vlastný web a napísať e-book. Naozaj veľmi tento kurz odporúčam, pokiaľ chce niekto začať s podnikaním a šíriť svoje „produkty“ ďalej do sveta.

Svoje aktivity rozširujem aj na Instagrame, za čo som vďačná autorovi kurzu InstaAcademy Milanovi Vaškovi, ktorý je študentom svetového spíkra, motivátora a úspešného online podnikateľa Johna Lee.

 

Aká je Vaša pracovná  vízia do budúcnosti? Máte vôbec víziu alebo si ju objavujete zo dňa na deň?

Pravdupovediac, nechávam sa veľa unášať „prúdom“ v ktorom sa práve nachádzam. Akýkoľvek tlak totiž vytvára odpor a ja som sa naučila netlačiť na pílu. Stojí to totiž človeka veľmi veľa energie a väčšinou to nevedie k ničomu. Verím tomu, že vždy sa deje presne to, čo sa diať má pre moje najväčšie dobro a každá momentálna skúsenosť je potrebná pre môj rast.

Samozrejme sny ale mám. Napríklad minulý rok som túžila mať ozajstný ateliér. Tak sme doma zrušili hosťovskú izbu a vytvorila som si tam moje tvorivé kráľovstvo. No teraz už túžim po ozaj veľkom ateliéry, v ktorom budem mať veľa priestoru, veľa svetla a zároveň aj malú galériu. Začína sa niečo v tomto smere rysovať, takže som zvedavá, ako to dopadne. 🙂

Mojou víziu je stále tvoriť a tvoriť ešte viac a nachádzať aj nové štýly, tak ako som začala tvoriť mandaly a tie teraz už postupne vyvažujú pomer s Anjelskými obrazmi.

Martina Šedlbauer na dobročinnej akcii

Mojou víziu je aj naďalej prinášať ľuďom do ich domovov niečo pekné, prinášať im viac ako len obraz. Do svojich obrazov totiž vkladám veľa energie a ľudia to cítia. Obrazy tvorím s veľkou láskou a vášňou. Napájam sa na prúd tvorivej energie a snažím sa nacítiť si každú osobu, pre ktorú tvorím. Výsledky sú úžasné. Vracia sa mi späť taká nádherná spätná väzba... Som proste za toto celé nesmierne vďačná.

Tiež mám zopár plánov, ako viac zintenzívniť charitatívnu činnosť. Spojili sme sa 12 skvelých ľudí z rôznych oblastí a vytvorili sme také malé spoločenstvo pomoci. Zatiaľ pomáhame individuálne, no postupne prichádzajú aj spoločné projekty. Vidím v tom veľký zmysel.

Aký máte odkaz či radu pre ľudí, ktoré chcú pracovať na „voľnej nohe“ ako umelci, ale v tomto momente sa cítia zastrčené na pozícií, kde sa nedá ďalej rásť alebo rozvíjať?

 

  • Počúvaj svoje srdce a nie iba svoj mozog. Srdce je omnoho múdrejšie a presne vie, čo je pre nás najlepšie.
  • Konaj uvážene a vytvor si aspoň aký-taký plán a svojej obľúbenej činnosti sa začni najprv venovať popri práci.
  • Až keď uveríš tomu, že ťa tvoja činnosť uživí, tak až vtedy opusti zabehané koľaje v práci. Získaš tak obrovský časový priestor na to, čomu sa chceš venovať.
  • Vzdelávaj sa – buď v tvojom obore, ktorému sa chceš venovať, prípadne v propagácii tvojich produktov.
  • Snaž sa byť iný ako tvoja konkurencia. Sleduj ju, inšpiruj sa ňou, ale snaž sa odlíšiť, rob veci lepšie.
  • Jediné limity sú v tvojej hlave. Ak ťa niekto presviedča o tom, že to nedokážeš, prestaň ho počúvať. Dokážeš všetko, čo len chceš. Sám si tvorcom svojej reality.
  • Na prvé miesto v svojej práci postav zákazníka. Ten musí byť 100% spokojný s tvojim produktom! Najlepšia reklama je spokojný zákazník, ktorý sa k tebe vráti, alebo odporučí tvoju prácu ďalej.
  • Rob veci najlepšie, ako v danej chvíli vieš. A ak cítiš, že nie si celkom s výsledkom spokojný, hľadaj nové cesty, ako byť lepší.
  • Buď autentický, buď sám sebou a na nič sa nehraj, lebo neúprimnosť ľudia odhalia a prestanú ti veriť.

Čitatelia, ktorí momentálne rozmýšľajú o zmene práce pravdepodobne zažívajú obavy a strach, či sa im zmena môže podariť. Ako to bolo alebo je u vás vo vašej kariére?  Ešte stále pociťujete strach a obavy? Ako s nimi pracujete?

Obavy a strach už nemám. No bola to dlhá cesta zbaviť sa ich a uveriť životu – uveriť tomu, že sa deje v danej chvíli to najlepšie pre mňa. Každá lekcia bola ponaučením, ktorým som si musela prejsť, aby som „zosilnela“. A na odstraňovaní nezmyselných strachov dodnes pracujem s pomocou výbornej terapeutky, ktorej som vďačná za veľmi veľa.

V dnešnej dobe je mnoho skvelých terapeutov, ktorí vám vedia pomôcť a značne tak skrátiť cestu za úspechom a za svojimi snami. To, čo nám najviac bráni v našej ceste, sú práve strachy. Preto je dobré ich odstrániť.

Aké 3 tipy viete dať ľuďom, ktorí si práve hľadajú prácu a nedarí sa im?

  • Najprv si premysli, čo by si skutočne chcel robiť. Akej práci – činnosti sa chceš venovať a svoj drahocenný čas v nej vymeníš za peniaze. (Samozrejme malo by to byť v súlade s tvojimi zručnosťami, skúsenosťami, talentmi, vzdelaním )
  • Ak už máš predstavu, čo by si chcel a vedel robiť, tak choď za tým. Ak veľmi veľmi chceš, tak tú prácu nakoniec určite získaš. (Ja osobne som to tak mala vždy. Nikdy som nechodila po 100 pohovoroch. Vždy som šla iba na jeden, tam kde som chcela naozaj prácu získať a na pohovore som dala zo seba všetko!! A navyše som dala najavo, že danú prácu NAOZAJ VEĽMI CHCEM!!! )
  • A ak už prácu získaš, tak veľmi tvrdo makaj hlavne v prvých mesiacoch. Ubezpeč svojho zamestnávateľa, že výber teba bola pre neho najlepšia voľba.

Tieto tri rady platia aj pri podnikaní, prípadne pri vlastnom projekte.

Martina, ďakujem za rozhovor a želám veľa úspechov nielen vám ale aj všetkým dobročinným projektom.

Ak sa chcete pridať k fanúškom, stačí si vybrať vašu obľúbenú sociálnu sieť:

***

Túžite po zmene v kariére? Potrebujete nakopnúť?

Pozývam vás sledovať články a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.

Stačí sa zaregistrovať nižšie. Vaše údaje (meno a emailová adresa) sú v bezpečí. Neposielame žiadny spam. Údaje nikomu nepredávame. Dostanete iba newsletter s linkami k článkom, tipmi a informáciami o našej FB skupine či podujatiach, ktoré organizujeme v spolupráci s projektom Myslenie Prvej Ligy.

CHCEM DOSTÁVAŤ NOVINKY A ZAREGISTROVAŤ SA

 Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka, venujem sa rozvoju kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing |  Rozvoj talentov a silných stránok | Práca snov