Foto kredit: Pixabay

Je vašim novoročným predsavzatím nájsť si lepšiu, či vysnívanú prácu?

Chcete sa zaradiť k tým, ktorí o svojej vysnívanej práci prestanú konečne snívať a odhodlali ste sa svoje predstavzatie skutočne naplniť? Radi sa poučíte z praxe a z tipov, ktoré pochádzajú z praxe a fungujú. Práve pre vás som vytiahla 7 účinných tipov.

Možno v nasledujúcich riadkoch neobjavíte nič unikátne a prevratné. Možno si však uvedomíte práve to, čo svojim klientom opakujem často a znovu – pri zmene k vysnívanej práci nefungujú žiadne magické návody. Stačí sa pridržiavať niekoľkých základných princípov a práve tie nájdete zhrnuté v týchto tipoch.

 

7 tipov z praxe a koučingu s klientami vo Veľkej Británii a na Slovensku:

 

 

 

  1. Pomenujte svoje PREČO – Dajte svojmu predsavzatiu silné PREČO, dôvod, ktorý je vašim kľúčovým katalyzátorom. Vaše prečo by malo byť dostatočne silné, aby vás „dostalo do akcie“ pracovať na naplnení svojho predsavzatia aj v pochmúrný deň, alebo keď sa vám vôbec nič nechce. Ak nemáte dôvod, ktorý je pre vás dostatočne dôležitý a presvedčivý, prečo by ste sa vlastne o naplnenie svojho predsavzatia pokúšali?

 

  1. Svoje predstavzatie zmeňte na KARIÉRNY CIEĽ – svoje predsavzatie konkrétne špecifikujte, aby ste dokázali reálne sledovať a zhodnotiť jeho naplnenie. Predstavzatie „Tento rok si nájdem lepšiu prácu.“ je fajn a inšpirujúce ale neurčuje, čo presne pre vás znamená pojem „lepšia práca“. Znamená to povýšenie? Znamená to lepšiu výplatu? Znamená to, prácu v lepšej firme? Znamená to prácu, kde zažijete viac radosti a sebarealizácie? Predstavzatie preformulujte na cieľ, ktorý je špecifický, dosiahnuteľný a časovo ohraničený. Do 30. júna 2019 absolvujem minimálne 5 pohovorov, vo firmách kde by sa mi páčilo pracovať. Tento mesiac sa porozprávam so šéfom o možnostiach karierného rastu v našej firme. Veľký cieľ si môžete rozložiť na niekoľko menších – mesačných – cieľov, ktoré vám pomôžu naplniť hlavný cieľ.

 

  1. Akceptujte MOŽNOSŤ ÚSPECHU – Vnímajte svoj strach a obavy, ale nenechajte sa nimi zastaviť. Keď sa pristihnete, že vaše myslenie sabotuje možnosť vášho úspechu, inšpirujte sa úspešnými skúsenosťami z vášho života či skutočnými príbehmi iných ľudí. Začnite objavovať, ako dokážete byť úspešný pri naplnení svojho cieľa. Akceptujte, že aj vy dokážete tento rok naplniť svoje ciele a zažiť úspech vo vami zvolenej oblasti.

 

  1. Rozvíjajte svoj POTENCIÁL – Presmerujte svoju pozornosť k tomu, čo funguje a čo sa vám darí veľmi dobre hneď od začiatku napĺňania svojho cieľu. Každý z nás má v sebe talenty a silné stránky, ktoré nám denno-denne umožňujú úspešne spĺňať pracovné úlohy a rozvíjať náš potenciál. Ak svoje talenty a silné stránky nepoznáte, objavte ako ich spoznať a využívajte ich pri naplnení vášho predstavzatia (cieľa). Postupne si zvyšujte nároky na svoj vlastný úspech a spokojnosť. Zapojte svoju vlastnú zvedavosť a objavujte kam až môže siahať váš potenciál.

 

Klikni na tento kľúč a pridaj sa do našej FB skupiny Od nuly k vysnívanej práci, ktorá vás podporí pri hľadaní svojej vysnívanej práce.

 

  1. Zmenu realizujte podľa svojho prirodzeného TEMPA – Každý človek má svoje tempo, v ktorom prirodzene a efektívne funguje. Niekto je napríklad rýchly pri rozbehu, ale robí mu problém začaté úlohy dokončiť. V tomto prípade si nájdite niekoho, kto vám, pomôže veci dotiahnúť do konca. Analytický človek potrebuje dlhší rozbeh. Situáciu si najskôr dobre rozanalyuje a potom ide do akcie. Do akcie sa však nemusí vôbec pustiť, alebo štart odkladá na neskoršie. V tomto prípade si nájdite parťáka, ktorý vám pomôže ísť postupne do akcie a bude vás s vašim dovolením postrkovať. Pri napĺňaní svojich cieľov rešpektujte svoje tempo.

 

  1. Pravidelne REFLEKTUJTE – pravidelne, minimálne raz za týždeň, si zhodnoďte, ako sa vám pri naplnaní svojho predstavzatia, či kariérneho cieľa darí. Všímajte si, v čom sa vám darí a pridávajte kroky, ktoré vám pomáhajú byť úspešnejším. Pri reflekcii si môžete pravidelne odpovedať na otázky: Čo sa mi tento týždeň podarilo? Ktoré kroky či skutky mi tento týždeň pomohli splniť môj kariérny cieľ? Čo ešte môžem urobiť, aby som svoj kariérny cieľ naplnil? Čo som neurobil ešte neurobil a dnes by som to mohol skúsiť?

 

  1. Uzavrite zmluvu sám so sebou – To, že máme dobrý zámer a správne nastavený kariérny cieľ je skvelý začiatok, ale na naplnenie nášho cieľa treba splniť náš záväzok. Je nereálne očakávať, že neprídu ťažkosti alebo dni, kedy to budete chcieť vzdať. Uzavrite zmluvu so sebou, že dané predstavzatie si skutočne splníte. Pomôcť vám môže zodpovedný „svedok“ – spoluhráč, s ktorým sa o svoje ciele podelíte. Podpora okolia je výborna, ale jediný človek, ktorý pri naplnení vášho cieľu skutočne zohravá dôležitú úlohu si Ty.

Ps: Túžite po pozitívnej zmene, ale žiadna neprichádza? Pridajte sa do našej skupiny.

 

Klikni na tento kľúč a pridaj sa do našej FB skupiny Od nuly k vysnívanej práci

 

Od nuly k vysnívanej práci je online skupina, ktorá vás podporí pri hľadaní svojej vysnívanej práce.

Viem, cesta ku hľadaniu svojej vysnívanej práce môže byť náročná plná frustrácie, strachu, zúfalstva a niekedy aj bez nádeje.

V našej skupine vám pomôžeme vniesť nádej a inšpiráciu, že sa to dá aj inak. Podporíme vás prostredníctvom e-booku, inšpiráciou článkami. A tí, ktorí sú pripravení ísť do akcie a túžia sa zúčastniť online workshopov, budú mať príležitosť aktívne sa rozvíjať v témach >>>
= ako lepšie manažovať stres v kariére
= ako objaviť, identifikovať a používať svoje top talenty
= ako zrealizovať pozitívnu zmenu vo vašej kariére.

Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná medzinárodná koučka

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing | Rozvoj talentov a silných stránok | Práca a kariéra snov