“Človek potrebuje opustiť svoju bublinu, urobiť zmenu, pretože bez zmeny, sa nič nezmení.”

píše slovenská spisovateľka Mary Roe žijúca v Anglicku, kde začínala ako pracovníčka v sklade. Dnes sa jej knižky predávajú v UK, USA, Japonsku a ďalších 11 krajinách sveta

 Mary Roe

 

Keď si spomeniete na svoju mladosť, ako by ste sa opísali? Čomu ste sa najviac venovali a čo bolou vašou vášňou?

Už od detstva som sa tak trochu líšila od ostatných. Nechodievala som velmi vonku s kamarátmi, ani som ich veľa nemala. Nechodievala som ani do barov so spolužiačkami. Môj život sa viedol v úplne inom duchu. Páčili sa mi umelecké smery. Hudba, tanec, literatúra, divadlo a z časti aj výtvarné umenie. A týmto veciam som sa aj venovala. Chodila som na hudobnú, na divadelné krúžky, na tanečnú a písala som rozprávky a rôzne príbehy. Toto boli aktivity, ktorým som sa venovala a „normálny život“, ktorí žili moji rovesníci ma tak obchádzal. Nevadilo mi to, pretože mňa umenie lákalo omnoho viac.

Mali ste jasnú predstavu o tom, aké povolanie by ste chcela robiť?

Potrebovala som čas na to, aby som si ujasnila, čo z toho celého ma ťahá najviac. Odjakživa som vedela, že moja práca má byť (z môjho pohľahu) výnimočná. Uvažovala som o štúdiu psychológie, o moderovaní v rádiu, byť učiteľkou, spisovateľkou, tanečníčkou, herečkou.

Vyštudovala som pedagogickú fakultu, no v školstve som videla mnoho nedostatkov. Vydržala som tam rok a hneď potom sme sa s manželom presťahovali do UK, kde žijeme už 5 rokov. Po celý čas tu pracujem ako dispečerka v sklade s oblečením, čo rozhodne nenapĺňa moje predstavy o práci.

Neskôr som sa začala zaoberať sama sebou. Uvažovala som nad tým, aké požiadavky má moja práca spĺňať, čo od nej očakávam, aké mám zručnosti, vedomosti, v čom sa mi podarilo urobiť zopár malých úspechov, čo mi robilo najväčšiu radosť. Trvalo to istý čas, no napokon mi z môjho zahĺbenia sa do svojej osobnosti vyšlo jednoznačné povolanie. Spisovateľka. Toto povolanie dokáže splniť všetko, čo si od svojho povolania predstavujem.

A čo nasledovalo potom? Aké výzvy ste zažívali, či zažívate na ceste za svojou vysnívanou prácou?

Cesta nebola a nie je jednoduchá. Mojou najväčšou prekážkou sú ľudia. Nemám veľa známych, ktorí by mi vedeli poradiť alebo ma aspoň zielať na sociálnych sieťah. Nemám dobrých známych, ktorí pracujú v oblastiach, ktoré by mi dokázali v čomkoľvek pomôcť. Dokonca nemám okolo seba ani ľudí, ktorí by sa dali nazvať knihomoľmi. A toto je pre začínajúcaho autora totálna kastrofa. Avšak mám cieľ a nevzdávam sa.

Podarilo sa mi publikovať svoju prvú eknihu s náznom Saviours, Kliatba Kortského lesa.  V hlave sa mi začali len tak hemžiť rôzne príbehy, ktoré ani nestíham písať. Starostlivo si svoje nápady zapisujem, pretože viem, že pri tvorivých činnostiach príde obdobie, kedy jednoducho neviete, čo ďalej. Zamerala som sa na detského čitateľa, pretože je to k mojej povahe najbližšie. Jedna vec je ale napísať knihu. Druhá, omnoho zložitejšia, je ukázať svetu, že existujem ja, že existuje moja kniha.

Prišla som na to, že pokiaľ nemáte presne definovaný cieľ, budete v živote len tápať. Nebudete vidieť všetky možnosti, ktoré sa vám ponúkajú ohľadne vašej výsnívanej práce, pretože ste si doposiaľ žiadnu nestanovili. Avšak v momente ako tak učiníte, všetko naberie omnoho rýchlejší spád. Odkedy som vydala knihu, začali mi posielať žiadosti o priateľstvo na FB aj iní spisovatelia. Našla som si svoj tím ľudí, ktorí mi pri úpravách a reklame pomáhajú.

 

netopier-bradly

Vyzeráte to tak, že máte jasnú predstavu o tom, čo chcete a kam by ste sa chceli ďalej uberať. O čom je vaše písanie a ako vám to ide? 🙂

Neprešiel ani rok od publikovania knihy Saviours, keď mi vyšla i druhá rozprávková kniha – Ako sa netopier Badly stal letovým dispečerom. Táto kniha získala aj vysoko kladné hodnotenie od literárnej vedkyne. Je to rozprávka – ako inak – o tom, že z davu ľudí sa stále nájde niekto, kto sa líši a kto chce robiť vo svojom živote niečo výnimočné. Je o tom, že človek potrebuje opustiť svoju bublinu, urobiť zmenu, pretože bez zmeny, sa nič nezmení. A tiež o tom, že pokiaľ o tom nehovoríme, tak sa nič neudeje.

Od začiatku bolo mojím cieľom dostať sa s touto knihou do sveta, čo sa mi aj podarilo. V anglickom jazyku sa aktuálne predáva v 14 krajinách sveta aj vo forme klasickej tlačenej knihy.  Túto možnosť budú mať čoskoro aj slovenskí čitatelia. Teraz v júni výjde rozprávka o netopierovi a na november je naplánovaná tlač knihy o kliatbe v Kortskom lese. Už teraz chystám nové knihy.

Moja cesta je ešte dlhá. Potrebujem sa učiť. Zdokonaľovať sa v písaní, v promovaní… Ale cítim, že som na správnej ceste, pretože začínam v živote pociťovať spokojnosť.

Gratulujem k úžasnému posunu vpred a želám veľa energie do práce, rovnako ako aj spokojných čitateľov. Kde vás môžu ľudia skontaktovať alebo nájsť infošky o vašich aktuálnych aktivitách či knihách?

Rada by som vás pozvala na svoju FB stránku https://www.facebook.com/MaryRoeAuthor/ , kde nájdete vždy aktuálne informácie o mojej ceste za spisovateľským snom.

 Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka v oblasti rozvoja kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblatiach:

Stress manažment koučing | Rozvoj talentov a silných stránok | Rozvoj kariéry a práca snov

 

Nenechaj si újsť ďalšie inšpirujúce skutočné príbehy a tipy, ktoré ťa podporia na ceste za svojou vysnívanou prácou.

* indicates required


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save