Chceš sa cítiť vo svojej práci lepšie alebo si hľadáš svoju vysnívanú prácu? Prečítal si niekoľko kníh, či chodíš na motivačné semináre ale stále NIČ? Nedarí sa Ti tvoj cieľ dosiahnúť? Tvoja MOTIVÁCIA neprichádza?

Práve naopak, cítiš sa ešte viac frustrovaný, zbombardovaný informáciami, sklamaný sám zo seba a bezmocný, pretože nevieš v čom je problém? Ako sa ľudovo hovorí „Kde je pes zakopaný?“

Ak si na tom podobne, prečítaj si nasledujúce riadky a 3 jednoduché tipy ako z tohto začarovaného kruhu von.

Na to, prečo to nefunguje existuje niekoľko príčin. Ľudské bytosti sú tvorivé, a keby som sa opýtala 100 ľudí prečo im to nefunguje, prečo nedokažú nájsť spokojnosť v práci, nájsť svoju vysnívanú prácu, či dosiahnúť svoj cieľ, spoločne by sme našli minimálne 99 dobrých dôvodov. Skúsme sa pozrieť aspoň na takých 7. Napríklad …

  1. Moja situácia je iná, to čo radia v knihách či na seminároch u mňa nemôže fungovať.
  2. Nemám čas, aby som mohol realizovať čo učia.
  3. Potrebujem viac peňazí.
  4. Nemám kontakty a známosti, také aké majú oni.
  5. Som frustrovaný, neviem sa nakopnúť a inšpirovať. Ľahko sa to povie.
  6. Nie som dosť dobrý. Im sa ľahko hovorí, sú už za vodou.
  7. Neverím, že to môže fungovať.

 

Má vôbec zmysel špekulovať nad tým, PREČO to nejde? Nemá.

Pretože jediný spôsob ako sa posunúť dopredu je vzdať sa nekonečných hodín analyzovania, trápenia a miesto toho sa rozhodnúť nájsť riešenie. Otázne je, či ho skutočne nájdeš v knihách či na seminároch?

Miluješ knihy o sebarozvoji, ale nič?

Ak napríklad rád čítaš knihy, je možné že každú knihu zlúskaš na prvý šup, vypichneš si pár dôležitých poznámok a tie začneš aplikovať. Prídu prvé úspechy, avšak časom vbehneš do svojej rutiny a prestaneš. Pri najbližšej návšteve kníhkupectva, či surfovaní na nete si opäť kúpiš ďalšiu knižku od iného svetového autora v osobnom rozvoji či úspešného rečníka … a celé sa to začne opakovať. Knižnica sa zaplní spústou kníh, a tvoje myslenie hromadou návodou a riešení, z ktorých si však vôbec nevieš vybrať to svoje pravé orechové – svoj návod na úspech – ktorý by tvoj problém raz a navždy vyriešil.

Chodíš na semináre, ale stále nič?

Semináre môžu byť skvelá vec. Súhlasim. Vedia nás úžasné nakopnúť, dať príležitosť spoznať nových ľudí. Prídeš na seminár, ak ťa rečník či téma zaujmú, po pár minútach, možno hodinách sa cítiš skvelo. Ak je rečník aj úžasný motivátor, začneš sa cítiť ako majster sveta. Vymeníš si s ľuďmi vizitky, pár AHA momentov,  urobíš Selfie s úžasnými osobnosťami a hodíš to na FB-book. Na chvíľu sa zidentifikuješ s ich úspechom a vidinou, že aj ja by som sa mohol mať vo svojom živote lepšie. Možno by som mohol začať podnikať, zarábať viac peňazí, schudnúť, nájsť si partnera, či byť aspoň o trošku spokojnejší a mať viac sebavedomia … ale čo sa stane do 48 hodín? Ako je možné, že aj napriek tej všetkej motivácii, úžasnej energii a impulzom zo semináru zvyčajne do 48 hodín náš život vbehne do starých koľají a v priebehu 1 týždňa či mesiaca sme opäť sme tam, kde sme boli pred tým?

Ak čítaš knihy alebo chodíš na semináre, spoliehaš sa na dobre mienené rady od expertov ale … Ak si sám v začarovanom kruhu, je pre teba samého ťažko:

  1. Zistiť kde je zádrheľ, v čom leží ten skutočný problém aj napriek tomu, že neúprosne hľadáš a riešiš. To čo si myslíš, že je tvojim problémom v skutočnosti problémom vôbec nemusí byť.
  2. Nájsť, ktoré riešenie bude fungovať pre teba. To, že nejaký kľúč na úspech funguje pre mnohých ďalších ľudí, ešte neznamená že bude fungovať aj pre Teba.
  3. Uskutočniť zmenu, ktorú potrebuješ, aby si zrealizoval svoje riešenie. To, že nájdeš riešenie ešte neznamená, že svoju situáciu aj reálne zmeniš. Potrebuješ urobiť zmenu, raz a navždy tak, aby to fungovalo.

Ako sa teda posunúť vpred? 3 TIPY:

  1. Ak máš toho všetkého plné zuby, daj si pauzu. Na chvíľu prestaň čítať knihy, chodíť na semináre a nasávať nové informácie. Miesto toho sa skús viac sledovať a aplikovať to, čo si sa už naučil. Začni aplikovať, to čo vieš a funguje, ale nerobíš to.
  2. Začni si viesť diár a sledovať, čo funguje a čo nie. Ak máš nejaký cieľ a pravidelne aplikuješ nové rady, či postupy, je dôležité aby si spoznal ako pre teba fungujú.
  3. Ak cítiš, že aj napriek tomu nevidíš, v čom je problém a čo funguje, vyskúšaj koučing. V koučingu sa vychádza z predpokladu, že koučovaná osoba je najlepším expertom „seba samého“ a jeho podstatou je pomôcť odomknúť Ti svoj potenciál „z vnútra“ prostredníctvom kladených otázok.

Máš už dosť čítania kníh a návštev seminárov bez reálnej zmeny vo svojej kariére, či živote? Chceš zistiť o kariérnom koučingu viac a  vytvoriť si svoj vlastný kľúč na úspech založený na tvojich víziach, hodnotách a talentoch? Pozývam ťa sledovať moje články, pravidelné inšpirácie a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.

Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka v oblasti rozvoja kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblatiach:

Stress manažment koučing |  Rozvoj talentov a silných stránok |  Rozvoj kariéry a práca snov

 

Chceš sa lepšie spoznať a vytvoriť si svoj vlastný kľúč na úspech?

* indicates required


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save