Hana Jay Klokner

  Zmena v práci sa podarí každému, kto je dostatočne “hladný” a chce.

 píše úspešná konzultantka sociálnych sietí Hana a autorka inšpirujúcich príbehov, ktorá vyučuje na prestížnej univerzite v Londýne.

shadow-ornament

Láska ju priviedla do Londýna, kam nasledovala svojho priateľa, dnes už manžela. V tom čase ani netušila, že práve v tomto kozmopolitnom meste bude vyučovať na prestížnej univerzite. V dnešnom článku bude inšpirovať nielen tým, ako zvládla ťažké časy, ale aj poradí ako začať, ak túžite pracovať na "voľnej nohe".

Čo bola Vaša vysnívaná práca v detstve, či mladosti? Mali ste v tom jasno už vtedy?

Z detstva si spomínam na jednu myšlienku alebo slová, ktoré som si povedala v duchu sama pre seba. Bolo to niekedy na prvom stupni a zneli, “raz napíšem dve knihy”. Netuším, prečo práve dve a ani ako mi to napadlo… veľmi ma bavili slohy, písala som básničky, nejakú knižku na súťaž a jedna učiteľka mi povedala, že raz budem písať do novín.

Dlho som na tú myšlienkou ani len nepomyslela, ale akosi to postupom smerovalo tam. Na začiatku strednej som začala blogovať pre magazín MacBlog.sk - vtedy boli blogy ešte stále v plienkach — následne o dva-tri roky založila módny magazín stajl.sk Blogujem dodnes a podarilo sa mi vydať aj tie dve knižky, o ktorých som snívala. Dvoma sa to ale určite nekončí, momentáne pracujem na ďalších.

Hana Jay Klokner - autorka moderného a odvážneho príbehu o dievčati, ktoré chcelo chytiť oblak do pohára od marmelády. Inšpirujúci príbeh pre deti, ktoré si chcú splniť svoje sny.

Kedy a ako ste v sebe rozpoznali svoje talenty a silné stránky?

Myslím, že toto je stále niečo, čo na sebe rozpoznávam. Od malička som bola veľmi kreatívna, nové nápady mám skoro každý deň. Je to však aj moja slabosť. Zvykla som na všetko hovoriť “áno” a do všetkého sa hrnúť, s dobrým úmyslom sa snažiť zhmotniť každý nápad do reality. Pred dvoma rokmi som bola na kurze o leadershipe Being A Leader v Abu Dhabi a pochopila som, že ak takto budem pokračovať, nikam sa nedostanem. Je veľmi dôležité sa zacieliť, robit jednu vec po druhej a hlavne veci dokončovať.

V minulosti mi veľmi pomohli seberozvojové kurzy, dnes je pre mňa dôležité mať mentora alebo kouča. Dlho mi trvalo pochopiť, že nemusím vymyslieť všetko nanovo, keď už to niekto raz vymyslel — je lepšie nájsť si niekoho, kto už pozná celý proces, preskákal ho a ušetrí mi čas. Alebo sa spájať s ľuďmi a spolupracovať. Bola to moja slabá stránka, ale naučila som sa ľudí pýtať otázky o veciach, s ktorými si neviem poradiť alebo im nerozumiem. V dobe, keď sa dá všetko vygoogliť, to možno človeku príde zdĺhavejšie, ale skutočnosť je, že komunikácia s ľuďmi má zvyčajne väčší prínos.

Čo bolo na začiatku vašho kariérneho rozvoja to najťažšie? Na čom ste musela zapracovať?

Na tom, že som si neverila. Krátko po tom, ako som sa koncom roku 2014 presťahovala do Londýna, som skončila jeden a pol ročnú spoluprácu s klientom, pre ktorého som robila sociálne médiá a obsah. Robila som všetko preto, aby to fungovalo, ale z rôznych dôvodov to zlyhalo. Cítila som sa z toho úplne nanič, pracovne mi kleslo sebavedomie… Veľmi som chcela byť aj naďalej na voľnej nohe, ale generovať príjem v meste, kde som nič a nikoho nepoznala, od systému po priemerný mesačný príjem, bol zrazu obrovský skok. Bolo to veľmi stresujúce obdobie. Musela som robiť veľmi rýchle rozhodnutia, získať kontakty, pýtať sa ľudí — to všetko bolo mimo mojej komfortnej zóny.

Prvé kroky sú najťažšie, pretože to obrovské “neviem-nerozumiem” je veľmi nekomfortné a myslím, že tu mnohí ľudia skončia. Keď to začne byť ťažké, rozhodnú sa urobiť niečo iné, alebo sa, naopak, uspokoja s tým, čo majú a kde sú, a na svoje sny zanevrú. Je však dôležité zotrvať, prekúsať sa cez problémy.

 

Tie prídu v akejkoľvek profesii, kariére, činnosti. Najväčším prelomom pre mňa bolo uvedomiť si, že nemôžem všetko vyriešiť a vybudovať úplne sama.

Pred tým, ako som sa presťahovala do Londýna, som rok žila v Prahe a celkom úspešne sa mi tam podarilo rozbehnúť kurzy o blogovaní. Po spomínanom “fiasku” s klientom sa ma (dnes už) manžel spýtal, prečo neponúknem kurz nejakému vzdelávaciemu centru. Napadla mi univerzita The University of the Arts London, kurz som im ponúkla a oni ho vzali. Dodalo mi to sebavedomie, cítila som sa prijatá, aj spokojnejšia. Trvalo však ešte dva roky, kým som sa stabilizovala.

Čomu venujete svoje pracovné zanietenie práve teraz? Prečo robíte to, čo robíte? S kým pracujete?

Keď som začala učiť kurz o blogovaní, neskôr prišla ponuka od univerzity učiť sociálne médiá — keďže tie boli mojou predošlou pracovnou náplňou pre klienta a sama som ich robila pre seba pre predošlé projekty (napr. stajl.sk), vzala som to. Následne som ponúkla kurz o Instagrame a ten mi schválili. Neskôr som spoznala na univerzite zopár profesorov, a tí mi ponúkli učiť tieto “predmety” ako Associate Lecturer v zimnom semestri pre bakalárov. Začala som sa viac zameriavať iba na určité oblasti — sociálne médiá a písanie — a popri učení som získavala klientov.

Dnes už robím len konzultácie ohľadom sociálnych médií a obsahu. Pracovala som so začínajúcimi módnymi dizajnérmi z Londýna, Sicílie, Los Angeles. Malými a strednými podnikateľmi, ktorí robia interiérový dizajn v Tazmánií, robia výstavy umenia v Londýne aj v Prahe, a pod. Oblasti sú rôzne, výsledok je jednotný — všetci chcú vedieť, ako sa zviditeľniť online v tom, čo robia a čo ich baví, a mať z toho aj peniaze. Ďalšou cieľovou skupinou, na ktorú sa momentálne viac zameriavam, sú mamičky. Najmä tu v Británii sú veľmi cieľavedomé a kariérne založené. Milujú svoje deti a rodinu, ale chcú pracovať a venovať sa niečomu vlastnému. Okrem iného je mi to blízka téma, keďže tam pomaly smerujem.

Prečo to robím? Aby ľudia napredovali v niečom, čo je pre nich dôležité. Dlho som to mala tak, že to robím, “lebo ma to baví” — neskôr som zistila, že to nie je dostatočne dobrý dôvod. Keď príde ťažká chvíľa, žiadne “baví ma to” nie je dostatočne veľké na to, aby som zotrvala. Ale to, že to ľuďom prináša hodnotu, je úplne iná méta.

Hana Jay Klokner - autorka zbierky príbehov anglickom jazyku Wired & Socially Awkward

 

V súčastnosti sa venujete písaniu, blogovaniu, učíte na univerzite v Londýne. Čo ste musela na „ceste hore“ prekonať a v akých oblastiach sa neustále zdokonaľujete?

Boli to najmä moje vlastné predsudky voči sebe a voči tomu, za koho sa považujem. Písanie, blogovanie, práca s klientami aj učenie sú všetko len zručnosti, ktoré sa dajú naučiť. Ak nad nimi strávite dostatok času — študovaním a praxou — naučíte sa čokoľvek. Inými slovami, pracovať s klientami môžem a môžem sa to naučiť z knižiek, od mentora a z práce s klientom, ale prístup k tomu, do akej miery tieto zručnosti rozviniem, kam klientov dostanem a čo z toho v konečnom dôsledku dostanem ja, je niekde úplne inde.

Ak sa považujem za niekoho, kto “snáď trošku pomôže klientovi” je úplne iné ako sa považovať za niekoho, kto “zmení klientov život tak, že život žije ako ho nikdy nežil, nezažil a nepoznal”. Rozdiel spočíva v tom, ako konám a aké výsledky klientom dodám. To mi umožňuje veci študovať a praktizovať na úplne inom leveli a neuspokojiť sa s tým, že už niečo viem, ale postupne a stále napredovať.

Ste šťastne vydatá. Váš manžel veľa cestuje. Ako dokážete zladiť lásku, manželstvo a prácu?

S manželom sme si tento spôsob života vybrali. Prišli sme do Londýna primárne kvôli jeho päťročnému kontraktu. Každý rok je zhruba štyri mesiace odcestovaný. Bolo dôležité nájšť si v tom pozitíva — jeho cestovanie som zobrala ako príležitosť venovať sa práci a priateľom, prípadne spoznávať Anglicko. Jedna z kľúčových vecí je pre nás plánovanie. Viem, kedy manžel cestuje a kedy máme čas pre nás. Keď je času málo, využívame aj bežné aktivity ako varenie a upratovanie na spoločný čas. Ten, kto chce, aby veci fungovali, ich funkčné spraví.

 

Hana Jay Klokner

Aký je váš odkaz či rada pre ženy, ktoré chcú pracovať na „voľnej nohe“, alebo začať podnikať a v tomto momente sa cítia zastrčené na pozícií, kde sa nedá ďalej rásť alebo rozvíjať?

V prvom rade nerobiť unáhlené rozhodnutia a odísť pri prvej myšlienke alebo nápade na biznis. (Túto chybu som si vyskúšala a nebola najpríjemnejšia.) Výjsť zo zabehnutého kolotoča a pravidelného príjmu do “ničoty” môže byť extrémne skľučujúce. V druhom rade sa pozrieť na možnosti a vybrať si jednu z nich, naozaj sa do nej pustiť a ostatným povediať nie na sto percent. Začať kľudne po večeroch a po víkendoch. Je to náročné, ale dá sa to. Stanoviť si cieľ a dať mu dátum. Neznamená to, že dovtedy musíte splniť všetko do bodky. Znamená to len to, že dovtedy sa vám daný cieľ môže podariť naplniť.

Aká je Vaša pracovná vízia do budúcnosti? Máte vôbec víziu alebo si ju objavujete zo dňa na deň?

Mám určité dlhodobé vízie — rozvíjať biznis s poradenstvom ohľadom sociálnych médií a popriom písať. Čoraz viac sa zaujímam o to, ako nás sociálne médiá ovplyvňujú a aké návyky si okolo nich vytvárame — nie všetky sú pozitívne a rada by som ľudí pomohla usmerniť, ako sociálne médiá používať tak, aby nám takpovediac neprerástli cez hlavu.

Každá vízia sa môže zmeniť, buď na základe mojich predstáv, alebo môžu nastať okolnosti, ktoré nasmerujú veci inam. Určite to nie je niečo, čo viem predvídať. Občas je dobré nechať sa budúcnosťou prekvapiť.

Zmena v práci sa podarí každému, kto je dostatočne “hladný” a chce.

 

Zmena môže byť náročná. Čitatelia, ktorí momentálne rozmýšľajú o zmene práce pravdepodobne zažívajú obavy a strach, či sa im zmena môže podariť. Ako to bolo alebo je u vás vo vašej kariére?  Ešte stále pociťujete strach a obavy? Ako s nimi pracujete?

Zmena v práci sa podarí každému, kto je dostatočne “hladný” a chce. Obavy a strach budú z niečoho asi vždy. Dnes už síce, našťastie, neriešim žiadne existencionálne problémy, ale vždy sa nájdu nové výzvy, ktoré prichádzajú. Dnes napríklad zladenie práce a plánovanie rodiny, s tým zvýšenie príjmu, atď. Najdôležitejšie je neprikladať veľkú dôležitosť negatívnym myšlienkam v hlave. Vo väčšine prípadov človek vie, čo má robiť. Ak nevie, spýta sa a zistí. Najdôležitejšie je potom konať a nenechať sa týmito myšlienkami zastaviť. Tie nás vedia niekedy úplne paralyzovať.

Aké 3 tipy viete dať ľuďom, ktorí si práve hľadajú prácu a nedarí sa im?

V prvom rade si ujasniť, akú prácu hľadám. Podľa toho komunikovať silné stránky zo životopisu, aby ich potenciálny zamestnávateľ rozpoznal pre seba ako prínos. Nezabudnúť na LinkedIn — minimálne tu v zahraničí je to najviditeľnejšie miesto. A nakoniec sa dať do kontaktu s ľuďmi, ktorí tú prácu aktuálne robia — tí najlepšie vedia, aké predpoklady na ňu treba spĺňať.

Hana, ďakujem za rozhovor a želám veľa úspechov.

Ak sa chcete s Hanou Jay Klokner spojiť alebo sledovať jej aktivity, nájdete ju na webe, na Instagrame či na Facebooku

***

Túžite po zmene v kariére? Potrebujete nakopnúť?

Pozývam vás sledovať články a skutočné príbehy o ľuďoch, ktorí to zvládli.

Stačí sa zaregistrovať nižšie. Vaše údaje (meno a emailová adresa) sú v bezpečí. Neposielame žiadny spam. Údaje nikomu nepredávame. Dostanete iba newsletter s linkami k článkom, tipmi a informáciami o podujatiach S talentami k vysnívanej práci.

CHCEM DOSTÁVAŤ NOVINKY A ZAREGISTROVAŤ SA

 Vaša Adri Ana,

Profesionálna a certifikovaná koučka v oblasti rozvoja kariéry

Pracujem s jednotlivcami, manželskými pármi, začínajúcimi podnikateľmi a firmami, ktorým záleží na ich zamestnancoch v oblastiach:

Stress manažment koučing |  Rozvoj talentov a silných stránok | Práca snov